2010-October-3

Äppelpaj med vaniljsås

Skördetid och dags för den årliga äppelplockardagen.
Alla korgar fylldes till bredden och ändå satt många vackra äpplen kvar högst uppe i toppen.
De blir säkert en uppskattad present till fåglarna i vinter.



Åkerö är en fin äppelsort som man kan använda till det mesta. De plockas nu på hösten men mognar egentligen först i november/december. Perfekta att spara till jul om de packas försiktigt och förvaras svalt.





Äpplen och kanel är ju en given kombination och jag ville göra en riktig Farmor Anka-paj med frasig botten och lock av mördeg. I boken
A piece of cake
av Leila Lindholm hittade jag ett perfekt recept där Leila till och med kallar den för en äkta Farmor Anka-paj. Jag kryddat till lite extra och gjort fyllningen lite annorlunda. Fyllningen är tunt skivade äpplen som stekts i (mycket) smör, socker, kanel och kardemumma. De ska stekas så pass länge att de nästan kokar sönder och fyllningen blir en härlig blandning av hela äppelbitar och mos. Servera med en hemgjord vaniljsås med mängder av äkta vanilj. Lovar att det blir höstens favoritpaj!







Äppelpaj med vaniljsås
(omarbetat, originalreceptet kommer från Leila Lindholms bok "A piece of cake" )


Mördeg
150 gram kallt smör, tärnat
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk kallt vatten

Fyllning
12-14 stora äpplen
saft av 1 citron
75 gram saltat smör
1-2 dl strösocker
1-2 msk kanel
1-2 msk kardemumma

1 ägg + råsocker till pensling

Vaniljsås
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
4 äggulor

Mördeg:
Nyp ihop det tärnade smöret med mjöl och florsocker. Tillsätt ägg och vatten, arbeta snabbt ihop till en deg.
Plasta in och ställ i kylen minst 30 minuter.

Fyllning:
Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Smält smör i en stor stekpanna eller kastrull, tillsätt äpplen, socker, kanel och kardemumma. Stek på medel/låg värme tills äpplena precis börjar koka sönder och är mjuka. Låt svalna.

När degen är kall, dela upp den i två delar där en del är lite större. Kavla ut den större delen så pass mycket att den täcker pajformen upp på kanterna. Tryck försiktig ner pajdegen i formen. Fyll formen med fyllningen. Kavla ut locket och lägg över fyllningen, nyp ihop locket med degen på sidorna. Stick några "lufthål" i locket. Pensla med uppvispat ägg och strö över råsocker.

Grädda på 180 grader ca 35 minuter tills ytan är gyllene. Låt den svalna något innan servering, då kommer smakerna fram bättre. Klarar sig fint i kylskåp i flera dagar.

Vaniljsås:
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Värm mjölk, grädde och vaniljfrön + vaniljstång. Låt försiktigt koka upp och sjud i några minuter. Ställ åt sidan och låt svalna. Vispa äggulor och socker fluffigt. Tillsätt lite av mjölkblandningen och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med mjölkblandning. Sjud på svag värme till såsen tjocknar. Den får INTE koka, då skär den grynig. Plocka ur vaniljstången innan servering. Förvara i tättslutande bunke i kylen. Håller sig i flera dagar.









RSS