2010-October-3

Saffransdoftande fisksoppa med curry

autumn

Jag älskar verkligen hösten. Blåst, regn, kyla och tända ljus på mörka kvällar. Det är bara fint på alla sätt och vis tycker jag (även om jag vet att det råder väldigt delade meningar om det...)

autumnautumn


Hur som helst är det verkligen rätt årstid för värmande och lättlagade soppor och grytor. Damma av den stora kastrullen eller järngrytan, tänd lite ljus och koka den här fantastiska soppan!

fisksoppa med saffran och curry

fisksoppa med saffran och curry


En saffransdoftande fisksoppa med ganska mycket hetta från curry och vitlök. Den är klar på 20 minuter och håller sig fint i kylen ett par dagar om du inte lägger i räkorna. Välj den fisk du tycker om, torsk och lax är min favorit. Mängden curry och vitlök kan ändras efter tycke och smak, jag brukar ha ganska mycket curry och minst två klyftor vitlök.

Matlagningsvin går alldeles utmärkt att använda men om du ändå ska dricka ett vitt vin till, använd gärna samma vin i soppan. Då blir den som allra godast.


Saffransdoftande fisksoppa med curry
(3-4 portioner)


400 gram blandad färsk fisk, tärnad
1 kg oskalade räkor
1 gul lök
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 paprikor av valfri färg
1 påse saffran
1 msk curry eller efter smak
2 tsk torkad timjan
ca 2,5 dl vitt vin
3-4 dl matlagningsgrädde
3 msk hummerfond
ca 2,5 dl vatten
salt efter smak
färsk dill

Skala och hacka löken och vitlöken. Skölj och hacka purjolöken och paprikorna. Fräs lök, vitlök, purjo och paprikor i smör i en stor kastrull. Tillsätt kryddorna och bryn i några minuter på mellanhög värme. Tillsätt vin, grädde, fond och vatten. Koka upp och låt sjuda på svag/medelhög värme i cirka tio minuter. Smaka av och justera kryddningen. Salta efter smak. Tillsätt fisken och hackad dill. Spara lite dill till garnering. Låt koka någon minut tills fisken är genomkokt. Tillsätt räkorna. Klart!

Servera med färskt bröd och aioli.

RSS