2010-October-30

Fyllig soppa med bacon och äpple

Höstlöv


En väldigt bra sak med recept som det här är att det inte är så himla noga. Det spelar ingen roll om soppan får puttra en timme på spisen eller om man höftar lite med måtten. Om den glöms bort i kylen i 3-4 dagar är det också bara bra för då blir den som godast.

Soppa med bacon och äpple


Vitkål är en himla bra grej tycker jag. Den har ju lite trist rykte och kanske har det nåt att göra med att den serverades i stora bitar blandad med lingonsylt i skolmatsalen brrrr.... Hur kan man ens komma på idén liksom?
Men det finns ju väldigt många goda och snabblagade recept med vitkål. Det här ett av mina favoriter.

En lättlagad soppa med mängder av smak. Det enda som behövs är en bra kniv eller en matberedare eftersom det blir en del hackande...
Koka gärna dubbel sats och ät som lunch, den är nästan godare efter en eller ett par dagar i kylen.

Vill man ha den nyttigare går det bra att byta ut bacon mot kotlettbacon eller kalkonbacon.

Ingredienser till soppa med bacon




Fyllig soppa med bacon och äpple
(lite omarbetat, originalreceptet kommer från tasteline)


400 gram vitkål
1 stor gul lök
1 stort äpple
4 medelstora potatisar
300 gram bacon
3 msk oxfond
12 dl vatten
1 burk krossade tomater
1 msk kinesisk soja
3-4 msk mango chutney (anpassa efter smak)
2 msk honung
matolja
salt, peppar
hackad persilja

Strimla vitkål, hacka löken, skala&tärna äpplet och potatisarna. Strimla bacon.
Fräs vitkål, lök, äpple och potatis i lite olja i en stor kastrull eller gryta.
Stek baconet knaprigt, häll bort fettet och tillsätt sedan baconet i kastrullen med grönsaker.

Tillsätt fond, vatten, tomater, soja, mango chutney och honung. Låt koka på låg/medelvärme i 15 minuter.

Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt mer mango chutney.

Dekorera med färsk persilja.









RSS