2010-October-12, Skrivet av Charlotte

Renskav Teriyaki med wokade sockerärtor

Japansk skylt - Morimoto


Av förklarliga skäl så blir det en hel del asiatisk mat hemma oss. Asiatisk i allmänhet och japansk i synnerhet.
Det här är inte ett traditionellt japanskt recept utan "försvenskat" med en riktigt svensk råvara som bas. Renkött.

Tatamirum


Det finns alltid några förpackningar med renskav i vår frys. Det är perfekt för snabblagade middagar eftersom det inte behöver tina innan man slänger ner det i stekpannan. Renskaven är så tunnskivad att den blir genomstekt på några minuter.

Renskav Teriyaki


Teriyakisås är en traditionell japansk sås/marinad som främst används till grillad fisk eller kött men den söta smaken passar jättefint ihop med vilt.
Såsen finns att köpa färdig på flaska men jag har inte hittat någon som jag tycker är riktigt bra och den hemlagade är enkel att göra. Överbliven sås håller sig upp till en vecka i kylskåp.

Renskav Teriyaki


Ös på ordentligt med koriander och lime på de wokade grönsakerna, smakerna går jättefint ihop. Alla nyanser av grönt gör det fint att titta på också, tycker iaf jag...
 

Renskav Teriyaki



Renskav Teriyaki med wokade sockerärtor
-Räcker till 2 personer  (omarbetat från alltommat.se)

 
Teriyakisås
80 ml mirin (alkoholfria varianten)
120 ml japansk soja
1 msk sake
1 tsk sesamolja
35 gram strösocker
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
en nypa torkade chiliflakes

Renskav
1 paket renskav
1 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
1 msk olja till stekning

Wokade sockerärtor
1 tråg färska sockerärtor
4 salladslökar, strimlade
1 msk sesamfrön
1 msk rapsolja
en nypa havssalt
1 kruka koriander (endast bladen)
1 lime, klyftad

Teriyakisås
Koka upp mirin i en liten kastrull och låt sjuda i 5-10 minuter på låg värme.
Rör ner samtliga ingredienser i mirinen, låt sjuda ytterligare 5 minuter eller till såsen reducerat lite. Smaka av och ställ åt sidan sålänge.

Renskav
Hetta upp oljan i en stekappa, lägg ner renskavsblocket. Vänd det med ca 1minuts mellanrum, skrapa loss det kött som tinat och fortsätt så
tills hela blocket är tinat. Tillsätt chilin, stek på medelvärme så att köttet blir genomstekt.
Tillsätt 0,5-1 dl av såsen, låt puttra någon minut.
Varmhåll resterande sås medan du gör woken.

Wokade sockerärtor
Hetta upp oljan i stekpanna eller wok. Oljan ska vara ordentligt varm (när den blir "krusig" på ytan brukar det vara lagom temperatur).
Woka snabbt sockerärtor, salladslök och sesamfrön. 1 minut räcker! De ska vara riktigt heta på ytan men fortfarande krispiga. Strö över lite havssalt.
Lägg upp på fat, strö över ordentligt med koriander. Servera med limeklyftor att pressa över.

Servera woken ihop med renskaven och resten av såsen. Gärna också ihop med japanskt ris (rundkornigt).



Donuts








RSS