2010-October-15

Äppelmuffins med kanel

Apple muffins


Det blir många inlägg med äpplen nu men det är ju verkligen säsong för höstfrukt. Det är ju kul att kunna säga att man faktiskt inte bara bakat utan plockat frukten själv också. Det smakar liksom bättre då på nåt vis...
Muffins är tacksamt att baka, de är enkla att göra och råkar det blir några över håller de ju sig fint i frysen.

Apple muffins


Jag gillar verkligen det här receptet eftersom toppingen ger en sån god yta på muffinsen.
När de är nygräddade kan man servera dem med lite glass eller vaniljsås, som en liten äppelkaka i portionsformat...

Jag använder pappersformar men ställer dem i en muffinsplåt, på så vis håller de formen istället för att flyta ut.


Apple muffinsApple muffins


Jag har stekt äpplena till fyllningen lite lätt i smör och socker. Smakerna kommer fram bättre och muffinsen riskerar inte att bli svampiga av all vätska i äpplena. Ju mer smör, socker och kanel i stekpannan desto godare, såklart..



Äppelmuffins med kanel
(ca 14 normalstora muffins)

240 ml standardmjölk
2 stora ägg
1 tsk äkta vanilj
400 gram vetemjöl
200 gram strösocker
1 msk bakpulver
0,5 tsk salt
115 gram kallt, osaltat smör

4-5 medelstora äpplen
ca 3 msk smör till stekning
1 msk kanel
1 dl strösocker till stekning
1 msk kardemumma (valfritt)

2 msk smör till toppingen  

Sätt ugnen på 175 grader.

Stekta äpplen
Skala, kärna ur och skiva äpplena ganska tunt (0,5cm är lagom)
Smält smör i en stekpanna, tillsätt äpplen, kanel och strösocker (+kardemumma).
Låt äpplena bli lite mjuka, de behöver inte vara helt genomstekta. Ställ åt sidan medan du gör smeten.

Smet
Vispa upp äggen lite lätt och vispa ihop med mjölken.
Rör ihop mjöl, socker, vanilj, bakpulver och salt i en separat bunke. Tärna smöret och arbeta ihop med mjölblandningen (nyp ihop för hand eller använd en matberedare). När mjölblandningen är som stora smulor är den klar. Mät upp 2,5 dl av blandningen  i en separat skål, ställ åt sidan, den ska användas till topping senare.

Rör försiktigt ner äggblandningen i mjölet. Rör inte för mycket, då blir muffinsen torra. Vänd ner de stekta äppelskivorna.
Fyll muffinsformar med smeten, ca 3/4 av formen.

Topping
Smält 2 msk smör i en liten kastrull. Rör ner den sparade mjölblandningen. Mixa ihop med en gaffel till ett grovt mjöl/smulor.
Fördela toppingen över muffinsen.

Grädda 15-20 minuter, testa med en trästicka om de är klara.












RSS