2010-October-18, Skrivet av Charlotte

Friterade tofusnacks

I somras bjöds jag på helt otroligt god friterad tofu och sedan dess har jag flera gånger tänkt försöka efterapa rätten hemma.
I helgen (bara två månader senare..) bestämde jag mig för att prova att göra något liknande och resultatet blev inte dumt alls.

Friterad tofu


Det bästa är att de inte smakar tofu. Faktiskt.
Tofu i sig är mer eller mindre smaklös men jag tycker att den lätt blir väldigt trist.

Smaksatta med röd curry, hoisinsås och kokosmjölk passar de utmärkt som en start på en thailändsk middag eller som tilltugg till en Asahi eller två.
Fyllda med smak och friterade gyllene konkurrerar de här snacksen lätt ut både chips och pommes.

Låt tofun rinna av ordentligt så att bollarna inte "exploderar" i woken (de spricker av värmen).

Panko är ett japanskt ströbröd och går att hitta i de flesta asiatiska matbutiker. Det är mycket luftigare än vanligt ströbröd och är verkligen ett måste för att få den där perfekta ytan. Om du köper en stor påse, förvara den i frysen så håller sig ströbrödet i evigheter.

Friterad tofu


Om man vill kan man göra större bollar/bitar av tofumassan och äta dem som en hel måltid med sallad till.
Här har jag valt att servera dem som tilltugg med en kall öl...

Det går självklart utmärkt att använda en fritös men jag friterar alltid i en wok med en digital termometer i oljan för att hålla koll på temperaturen.
Jag använder jordnötsolja men vilken olja som helst går bra sålänge den tål en temperatur runt 180-200 grader.


Friterade tofusnacks
ca 20 stycken

1 paket tofu (fast)
1 liten burk kokosmjölk
2 tsk röd currypasta
1-2 tsk hoisin sås
1 tsk japansk soja
ev. lite salt och socker

1 ägg
vetemjöl
panko

olja till fritering

Låt tofun rinna av. Enklast är att täcka ett durkslag med uppklippta kaffefilter eller linneduk och lägga i tofun. Tyng ner tofun med tex en bok eller något annat tungt så att vätskan pressas ut. Ca 30 minuter räcker.
Låt kokosmjöljen rinna av i kaffefilter så att det bara är en krämig massa kvar.

Vispa ihop tofu med ca  en matsked av kokosmjölken. Rör ner resten av ingredienserna och vispa till en slät, ganska fast, smet. Smaka av och tillsätt mer kokoskräm och massan är för fast. Den ska vara fast men ändå tillräckligt mjuk för att kunna formas till bollar. Justera eventuellt kryddningen efter din egen smak.

Rulla tofusmeten till bollar, cirka 2 cm breda. (Så här långt går det bra att förbereda flera timmar i förväg, men fritera dem precis innan de ska serveras. De ofriterade tofubollarna går bra att förvara inplastade i kylskåp.)

Vispa upp ägget i en skål. Mät upp ca 1 deciliter vetemjöl i en annan liten skål och pankobröd i en tredje skål.

Hetta upp oljan till 180 grader.

Rulla bollarna i vetemjöl, ägg och panko (i den ordningen) och lägg genast i woken/fritösen. Fritera tills de är gyllene på ytan, ca 2-3 minuter. Vänd på dem med en trägaffel så att de får jämn färg.

Låt rinna av och svalna något på hushållpapper. Men vänta inte för länge med att servera, då blir de som allra godast!
 




Donuts








RSS