2010-October-27

Parfait med kanderade pekannötter och stekta bananer

Parfait


Parfait är lite av ett mellanting av glass och mousse. Det låter ju tjusigare än glass och jo, det är nog lite piffigare tycker jag. Plus att det är perfekt för oss som saknar glassmaskin. Det har liksom aldrig blivit av att jag köpt en glassmaskin. Vårt kök är inte enormt stort så då får sånt där som man inte använder varje vecka vackert vänta lite... Äggkokare och pastamaskin har jag inte heller (ja, hur överlever man...). Om nu någon undrade. Parfait.

Jag är inte superförtjust i glass, jag tycker det blir så kallt och smakerna försvinner gärna lite när saker är sådär kalla. Parfait blir inte kallt på samma sätt eftersom den inte ska stå i frysen i mer än en timme. Det är också himla enkelt att göra och kan varieras med säkert en miljon smaker så det är bara att hitta på något som vekar kul och gott.

Pekannötter


Jag har valt att smaksätta med kanderade pekannötter och servera med varma, sockerstekta bananer. Pekannötterna kanderas med lönnsirap och majssirap(glukossirap). Majssirapen ger den där glansiga ytan och hindrar att sockret kristalliseras.

Givetvis fungerar det bra med valnötter eller någon annan god nöt men pekannötter är min favorit. De passar så himla bra ihop med lönnsirap och de stekta bananerna. Och parfait såklart...

PekannötterPekannötter


Kanderade nötter passar ju perfekt i desserter som parfait men de är också jättegoda som tilltugg eller julgodis. Det är enkelt att göra en stor sats på en gång och de går fint att förvara i kylskåp i upp till en månad.

Receptet ger ungefär dubbelt så mycket kanderade nötter än vad som behövs till parfaiten men gör gärna hela satsen ändå. De blir så goda så det finns ingen risk för att det blir några över.

BananBanan


Parfait


Bananerna steks i smör, farinsocker och en hel del vanilj. De ska bli sådär frasiga på ytan och genomvarma, stek dem inte för länge och vänd dem med jämna mellanrum så att de inte smälter.

Receptet kommer från Tartine och där rörs bananerna ner i parfaiten men jag tycker bananer gör sig bäst ljumna så jag serverar dem vid sidan om istället. Men det där gör man ju som man vill förstås.

ParfaitParfait


Servera i portionsformar eller som en enda stor "tårta", i skålar eller uppvänd på fat. Låt gärna parfaiten stå en stund extra i frysen om den ska vändas upp så blir den lättare att hantera. Jag provade att låta en skål stå i frysen över natten men det är inget att rekommendera, den är helt klart godast när den inte är genomfryst.

Parfait


Den går jättesnabbt att göra och passar perfekt om det är många som ska bjudas eller om man vill göra en snabb dessert som ändå ser lite fin ut. Receptet ska räcka till 4-6 portioner men jag skulle nog säga att det lätt räcker till 8. Det går fint att både dubbla och halvera receptet.


Parfait med kanderade pekannötter och stekta bananer
(Receptet kommer från boken Tartine)

Räcker enligt receptet till 4-6 per soner men jag skulle säga 8.Kanderade pekannötter
2 msk lönnsirap
2 msk majssirap
2 msk strösocker
1/8 tsk salt
285 gram pekannötter (skalade)

Parfait
8 stora äggulor
170 gram strösocker
150 ml vatten
625 ml kall vispgrädde
1/4 tsk salt

Stekta bananer
2 msk osaltat smör
2 msk farinsocker
en nypa salt
2 medelstora bananer, skalade
1 tsk vaniljextrakt alt. frön från en halv vaniljstång

Kanderade pekannötter
Värm ugnen till 200 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.
Blanda ihop lönnsirap, majssirap, socker och salt i en bunke. Vänd försiktigt ner pekannötterna och rör runt så att de täcks av sirapsblandningen.
Fördela nötterna på bakplåtspappret, sprid ut så mycket som möjligt så klumpar de inte ihop så mycket när de torkar.
Rosta nötterna i 4-6 minuter. Rör om med jämna mellanrum när sirapsblandningen börjat bubbla. Nötterna är klara när de är gyllene och sirapen blivit tjockare.
Ta ut nötterna från ugnen och låt svalna på plåten. Ytan på nötterna ska vara blank och hård, är den fortfarande mjuk så kan du ställa in nötterna i ugnen en stund till.

Förvara de avsvalnade nötterna i en lufttät burk i kylen.

Hacka cirka 2,5 dl av nötterna till parfaiten.

Parfait
Ta fram så att du har alla ingredienser uppmätta och klara innan du börjar.
Förbered ett isbad i en bunke stor nog för att mixerbunken ska få plats. Lägg äggulorna i bunken till en mixer/köksmaskin. Vispa med ballongvisp på hög hastighet i ca 4 minuter tills äggulorna är ljusa i färgen.
Medan gulorna vispas; blanda socker, vatten och salt i en liten kastrull. Koka upp och värm tills temperaturen är 110 grader.
Ta genast bort från värmen och häll ner sockerlagen i en tunn stråle i äggulorna (vispen ska vara igång!). Äggulorna kokas av den varma sirapen och kommer att tjockna ordentligt. Fortsätt vispa på hög hastighet i några minuter så att blandningen svalnar. När blandningen är klar ska den vara tjock, fluffig och ljusgul. Ställ bunken i isbadet så att äggen svalnar helt och hållet.

Vispa under tiden grädden i en annan bunke.
Vänd försiktigt ner grädden i äggulorna med en slickepott, rör så lite som möjligt så att inte så mycket luft försvinner. Häll i de hackade pekannötterna när grädden nästan är blandad med äggen och blanda runt försiktigt.

Häll upp blandningen i serveringsskålar. Täck skålarna med plastfolie och ställ i frysen. Portionsformar tar ca en timme att frysa, gör du en stor form tar det ca 2-3 timmar. Gör du portionsformar som du vill vända upp, låt dem stå en stund extra.

Stekta bananer
Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt farinsocker och salt när smöret "tystnat", rör runt med en trägaffel. Lägg i de skalade bananerna, vänd när det behövs så att de får en jämn färg runt om. Stek dem i ca 5 minuter, tills de är mjuka rakt igenom och har en gyllene färg. Ta bort stekpannan från värmen och tillsätt vanilj. Skopa sockerblandningen över bananerna och låt sedan svalna.
Skiva bananerna i centermetertjocka skivor eller servera hela.

RSS