2010-November-3

Cake Pops – Tonari no Totoro!

Totoro


Den som är minsta intresserad av bakning och läser någon blogg eller matsajt har nog inte kunnat missa att Cake Pops är grejjen alla bakar just nu. Det är precis vad det låter som; en kaka på en pinne ;-)
Här är vårt bidrag till Tastelines Cake Pops-tävling.

Cake Pops


Det finns ju oändligt med idéer till vad man kan hitta på med en cake pop men för oss var det självklart att Totoro ska vara med. Han är liksom lite av en favorit här hemma...

Totoros


För er som missat så kommer han från filmen Tonari no Totoro (Min granne Totoro) och är en helt underbar liten figur i en helt underbar liten film.<em>Makkuro Kurosuke</em>


De här små svarta sotbollarna kommer från samma film ( och Spirited Away). De kallas Makkuro Kurosuke ("becksvart svart" blir det ungefär om jag inte har helt fel...) och de är små svarta sotbollar helt enkelt...

Cake Pops


Grunden för en Cake Pop är nersmulade kakor som blandas ihop med exempelvis frosting eller färskost till en formbar deg. Sen är det bara att rulla lagom stora bollar och täcka dem med smält choklad, fondant, glasyr eller nåt annat gott. Ja, det finns alltså hur många möjligheter som helst så egentligen behövs det inget recept om man vill skapa sina egna cake pops.

Cake Pop


Det går bra att använda vilka kakor/mjuk kaka som helst som bas såklart. Vi använt receptet på Kazuyukis chokladkex blandade med frosting som grund. I mitten är det ett geléhallon, bara för att det är tjusigt och smaken passar faktiskt himla fint ihop med kakdegen.

Fondant


Totorofigurerna är täckta med fondant, en formbar sockerpasta. Enklast är att köpa vit fondant och sen färga den i de kulörer man behöver. Jag skulle rekommendera att använda färg i pulver- eller geléform, utan tillsatt vatten, eftersom fondanten gärna smälter annars om man vill tillsätta mycket färg. Blanda hellre ut pulvret med lite vodka eller någon annan starksprit som dunstar bort så slipper du riskera att fondanten blir kladdig.

Model


Sen är det bara att hitta en lämplig kandidat som får stå modell och börja pilla ihop de små kakorna. Låt gärna kakbollarna stå i kylen ett par timmar innan de ska dekoreras så blir de enklare att hantera och forma.

Maukkuro Kurosuke


Sotbollarna har samma fyllning som Totoro men är doppade i glasyr istället för fondant och sedan inrullade i hemgjord sockervadd. Till glasyren använde jag en blandning av florsocker, majssi rap och mjölk för att få en bra konsistens.

Cotton Candy


Sockret blir inte sådär mjukt och fluffigt som maskingjord sockervadd, utan mer sprött med lite tjockare trådar. Men det smakar minst lika gott!
Det man behöver är en avklippt metallvisp, termometer, ett kök täckt av tidningspapper och lite tålamod. Det finns en bra instruktionsvideo på YouTube. Jag har använt receptet som finns där men delat det i fyra.

Ska man göra ett mörkt socker, svart t.ex., så kan man ha kvar sockret i kastrullen eftersom det inte spelar någon roll om det blir lite mörkare. Vill man ha ett vitt socker så häll över det i en skål när rätt temperatur uppnåtts så att det inte blir brunt av eftervärmen.

Maukkuro Kurosuke

Receptet ger ungefär 20 kakbollar, 10 av varje

Chokladkex
1 sats av receptet som finns här

Frosting
140 gram rumsvarmt smör
2,5 dl florsocker
2 tsk vaniljextrakt
4 msk mjölk

Grillpinnar eller andra lagom stora träpinnar
ev. färg eller choklad och strössel att doppa pinnarna i

Totoro
300 gram fondant
svart och grön livsmedelsfärg

Sotbollar
Glasyr
2,5 dl florsocker
3 tsk mjölk
2 msk majssirap (glykossirap)
svart livsmedelsfärg

Sockervadd
(receptet kommer ifrån Yoyomax12s video)

3 dl strösocker
0,75 dl majssirap (glykossirap)
0,7 dl vatten
svart livsmedelsfärg
ev. en blomspruta med vatten

Vit fondant och svart färg till ögon

Fyllning
Rör ihop ingredienserna till frostingen. Krossa chokladkexen i en bunke och rör ner i frostingen. Rör ihop till en jämn smet. Tillsätt mer eventuellt mer smör och mjölk om konsistensen är för fast. Den ska vara formbar, ungefär som en chokladbollssmet.

Rulla till bollar, ca 2-3cm stora. Om du ska göra Totoro kan du redan nu ge dem rätt form. Täck över bollarna med plastfolie och ställ och kyl i minst ett par timmar.

Totoro
Dela upp fondanten och färga i de färger du vill ha. Den största delen av fondanten kan du lämna vit och klä hela kakbollarna med. Den kommer att se grå ut eftersom den mörka fyllningen lyser igenom. Vill du ha den mörkare går det självklart fint att färga den.

Dela upp den stora biten som ska täcka hela kakbollarna och dela den i tio delar. Kavla ut varje bit så att den blir ca 2-3mm tjock och stor nog att täcka en kakboll. Klä sedan försiktigt varje boll med fondanten. Klistra ihop sömmarna med lite vatten. (om fondanten blir kladdig att pyssla med så pudra händerna med lite majsmjöl)
Forma till öron, ögon och den vita magen. Måla ögon och tecken med svart färg. Låt torka i kylskåp några timmar tills fondanten känns torr på ytan.

Trä upp på träpinnarna och så tadaaa! Cake pop à la Totoro.

Sotbollar
Blanda ihop ingredienserna till glasyren. Tillsätt eventuellt mer majssirap eller mjölk om konsistensen är för tjock. Doppa försiktigt kakbollarna i glasyren så att de blir helt täckta. Lägg på en tallrik och låt stelna i kylen.

Täck köket med tidningspapper. (Kanske inte hela köket då men man vispar runt rätt mycket med sockret så ta några tidningar extra...) Klipp till vispen enligt instruktionerna i videon. Den ska vara som spretiga pinnar när den är klar. Blanda ihop alla ingredienser till sockervadden, förutom färg, i en kastrull. Koka upp och låt koka till s temperaturen är 160 grader på en godistermometer. Ta bort från värmen och rör ner den svarta färgen, blanda med en träslev.

Lägg en kakboll på ett fat på ytan täckt med tidningpapper. Doppa vispen i sockersirapen, låt den droppa av något och "vispa" den sedan fram och tillbaka över kakbollen så att tunna trådar av socker bildas. Upprepa tills tillräckligt med trådar bildats för att täcka bollen. Ta kakbollen i handen och forma försiktigt trådarna till ett nät. Om de är väldigt spröda så kan du försöka spraya dem med lite lite vatten så att de mjuknar något. Men ta bara lite vatten, annars blir det bara kladd!

Lägg den sockervaddstäckta bollen på ett fat och ställ i kylen medan du fortsätter med nästa kakboll. Om sockret blir för hårt för att vispa så värm upp det igen och fortsätt sen.

Skär ut ögon av den vita fondanten. Måla små pupiller med svart livsmedelsfärg. Klistra fast ögonen med smält socker.
Trä försiktigt upp sotbollarna på pinnar.

RSS