2010-November-3

Mörka chokladkex med vaniljfyllning

Salta kex, söta kex, kex med fyllning, enkla kex, extravaganta kex. Kex passar till alla tillfällen. De här kexen är en underbar blandning av mörkt och lite bittert kex med en söt och krämig vaniljfyllning.
KexKex

Blandningen är underbar och det är inte konstigt att det finns flera varianter av detta goda kex.
Det här receptet är en av mina favoriter, kexen blir dessutom mycket godare än de man köper i butiken eftersom de får en kraftigare vanilj- och chokladsmak.

Kex

Att skära ut rätt mängd deg är ett enkelt sätt att få jämnstora kex. Tänk på att kyla degen först så blir den enklare att hantera.

Kex

Kexen kan formas och mönstras efter eget tycke och smak.

Kex


Ofyllda kex håller sig i rumstemperatur i flera veckor.
Fyllda kex håller sig i ca. två veckor i kylskåp.


Mörka kex med vaniljfyllning
-Blir ca. 25st. goda kex.


Chokladkex
3 dl Vetemjöl
1.5 dl Kakao
0.5 tsk Bikarbonat
0.25 tsk Bakpulver
0.25 tsk Salt (3 nypor)
1.5 dl Socker
140 g Osaltat smör
1 st Stort ägg

Vaniljfyllning
110 g Rumstempererat osaltat smör
5 dl Siktat florsocker
1 tsk Vaniljextrakt

Chokladkex
Värm ugnen till 190°C.
I en bunke; vispa ihop mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver, salt och socker.
Tillsätt smör och sedan ägget. Blanda tills degen är jämn.
Det enklaste sättet att få jämnstora kex är att forma degen i plastfolie till en jämn rulle och sedan kyla den i 15-20 minuter. Rullen kan sedan skäras i jämntjocka skivor innan degen formas. För normalstora kex är 11-13g per skiva är lagom.
Placera bakplåtspapper på en bakplåt. Forma kexen på bakplåtspappret och placera dem med ca. 2 cm mellanrum.
Gör egna mönster i kexen om du vill, låt fantasin flöda!
Grädda i 9 minuter. Låt svalna.

Vaniljfyllning
Lägg smöret i en skål, tillsätt socker och vanilj i omgångar.
Mixa hårt tills fyllningen är luftig.
Spritsa fyllningen, hålet ska vara ca. 1.2 cm stort.
Applicera fyllningen på ett kex och lägg sedan ett jämnstort kex ovanpå.
Tryck till lätt så att fyllningen fördelas jämnt.









RSS