2011-January-5, Skrivet av Charlotte

Ångade fläskknyten med misodressing

Ångade fläskknyten


Ångade degknyten eller Char Siu Bao som enligt receptet är det riktigt namnet.
Förmodligen ett av de mest frekvent lagade recepten här hemma året 2010. De tar en stund att göra men det är definitivt värt den lilla extra tiden. De oångade knytena går utmärkt att frysa för att sedan tas fram och ångas 20 minuter innan middagen ska vara klar, mer praktiskt kan det ju inte bli eller ;-)

Jag har gjort en misodressing till som även passar bra som salladsdressing, den håller sig fint i kylen i 4-5 dagar. Det brukar finnas många varianter av misopasta i japanska/asiatiska matbutiker, jag föredrar den ljusa mison (shiro miso) eftersom den är lite mildare och inte lika salt som den röda mison (aka miso).

Ångade fläskknyten
innan ångning....

Ångade fläskknyten
...och efter

Jag använder en enkel bambuångare, de finns att köpa för någon hundralapp i de flesta asiatiska matbutiker. Degen innehåller både jäst och bakpulver så de jäser ganska mycket under tiden de ångas.  Lägg dem inte för tätt i ångaren och lägg gärna lite bakplåtspapper i botten så att de inte fastnar.

Ångade fläskknyten


I receptet används den kinesiska kryddblandningen "5 kryddor" men får du inte tag på det går det bra att mala ihop en egen blandning. Jag brukar använda kanel, stjärnanis, fänkål, nejlika och torkad chili.


Ångade fläskknyten med misodressing
(10 knyten, receptet går fint att dubbla. Recepten kommer från myrecipes.com)


Fläskknyten
Deg:
2,5 dl ljummet vatten
3 msk strösocker
1 paket torrjäst
7,5 dl vetemjöl
3 msk rapsolja
0,25 tsk salt
1,5 tsk bakpulver

Fyllning:
1 msk "fem kryddor"
450 gram fläskfilé
olja till stekning
2,5 dl salladslök, hackad
3 msk hoisinsås
2 msk mirin
1 msk japansk soja
1,5 tsk honung
2 tsk färskriven ingefära
2 tsk riven vitlök
0,25 tsk salt

Misodressing
1,25 dl mirin
0,75 dl vatten
0,75 dl misopasta
0,75 dl salladslök, hackad
1 msk strösocker
1,5 msk färskriven ingefära
1,5 msk japansk soja
1 msk rapsolja
2 tsk sesamolja

Fläskknyten
Börja med degen. Blanda vatten, socker och jäst i en stor bunke, låt stå i fem minuter. Tillsätt mjöl, olja, salt och bakpulver till jästbladningen. Arbeta degen i cirka 10 minuter för hand eller med maskin tills den är mjuk och elastisk (tillsätt mer mjöl om det behövs). Droppa lite olja i bunken och vänd runt degen så att ytan täcks. Täck över bunken med en handduk och låt jäsa i ca 1 timme tills den dubblat i storlek. Gör fyllningen under tiden.

Värm ugnen till 200 grader. Värm en stekpanna så den blir riktigt het, tillsätt lite olja. Vänd den hela fläskfilén i kryddblandningen och bryn köttet snabbt i pannan så att ytan täpps till. Lägg filén i en ugnsform och ställ in i ugnen med en köttermometer i mitten. Stek tills innertemperaturen är 65 grader. Ta ut köttet och låt vila 10 minuter innan det skärs upp i små tärningar.

Blanda alla ingredienser till fyllningen med köttet. Smaka av med salt.

Ta upp degen ur bunken på en mjölad yta. Dela upp degen i 10 lika stora bitar. Kavla ut varje bit till en rund platta, ca 12 cm i diameter. Fördela fyllningen på plattorna (ca 0,5 dl i mitten på varje platta). Vik försiktigt upp sidorna av degen upp över fyllningen och nyp ihop kanterna så att det blir ett litet knyte. Ska knytena frysas så lägg dem försiktigt i plastpåsar och lägg dem direkt i frysen.

Klipp fyrkanter av bakplåtspapper (ca 10x10cm och lika många som antalet knyten som ska ångas) och lägg i botten på bambuångaren och lägg i knytena. Antalet knyten som kan ångas samtidigt beror ju på storleken på bambuångaren men lägg knytena med ca 3cm mellanrum. Sätt på locket.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Kastrullen ska vara tillräckligt stor för att bambuångaren ska kunna stå på ovanpå kastrullen så att vattenångan kan passera genom hela ångarens undersida. Ha inte för mycket vatten i kastrullen, endast ångan ska nå upp till bambuångaren. Ställ ångaren ovanpå kastrullen när vattnet börjat koka. Ånga i 15 minuter.

Lyft bort ångaren från kastrullen och låt knytena vila i 5-10 minuter innan de serveras.

För frysta knyten: Koka upp vatten och förbered bambuångaren med bakplåtspapper. När vattnet kokar; ta fram knytena ur frysen och lägg dem i ångaren. Ånga i 20 minuter.

Misodressing
Vispa ihop mirin, vatten och miso till en slät sås. Rör ner resten av ingredienserna. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer vatten eller mirin. Dressingen håller sig i en tätslutande bunke i kylskåp i ca 5 dagar.


Donuts
RSS