2012-November-25, Skrivet av Charlotte

Baked oatmeal


Baked oatmeal


Jag kom inte på någon vettig översättning på Baked oatmeal så det får heta så helt enkelt. Finns det nåt svenskt namn på det?
Havregrynsgröt är inte en av mina favoriter men det här är verkligen ett jättegott alternativ, perfekt till helgfrukost :-)

Jag har inte provat men det går säkert att baka "kakan" redan kvällen innan och värma den i ugnen innan servering.
(Update: Provade att laga kvällen innan och äta kall på morgonen, supergott :-) )

Baked oatmeal

 
De flesta liknande recept jag hittat innehåller en hel del socker men jag tycker inte det behövs när det är både banan och blåbär. Jag har använt liiite agavesirap och stevia. Stevia är en ny favorit i skafferiet, äntligen något sött som inte är dåligt för tänder eller blodsocker. Och så är det inte kemiskt :-)

Vill man hellre använda vanligt socker skulle jag byta ut stevian mot ca 2-3 teskedar råsocker eller farin.

Stevia


Jag ska prova att baka med stevia nu inför julen så det kommer säkerligen dyka upp fler recept med stevia här inom en inte alltför avlägsen framtid :-) Jag väntar på ett paket med lite olika sorters stevia jag beställt, så vi får se vad det blir för kul av det.

Baked oatmeal



Baked oatmeal
(3 portioner)


2 mogna bananer
2 dl blåbär (färska eller frysta)
0.5 msk agavesirap
2 tsk kanel
2 dl havregryn
en nypa salt
en nypa äkta vaniljpulver
0.5 tsk bakpulver
10 hackade valnötter
1 ägg
2 dl osötad rismjölk
ca 15 droppar stevia

Värm ugnen till 190grader (varmluft, annars ca 20 grader varmare).
Smörj en liten ugnsfast form (ca 20x20cm).
Skiva bananerna, täck botten av formen med skivorna. Häll över 1dl blåbär.
Strö över 1 tsk kanel och ringla över sirapen. Täck formen med folie.
Ställ i ugnen i ca 15 minuter till dess att bananerna är mjuka.

Blanda under tiden havregryn, salt, vanilj, 1 tsk kanel, bakpulver och hälften av valnötterna i en skål. Blanda ägg, rismjölk och stevia i en annan skål.

Ta ut formen, ta bort folien och strö över havregrynsblandningen. Häll över äggblandningen så att den täcker alla havregryn. Strö över resten av nötterna och blåbären.

Grädda i ugnen i ca 30 min tills ytan är gyllene och blandningen stelnat.
Servera varm eller ljummen.


Donuts








RSS