2014-October-30

Bovetegröt

buckwheat


Jag vet inte varför jag inte publicerat det här tidigare men ibland får jag liksom inte ändan ur ;-) Därav bilderna med sommarfrukter...
Det känns ju väldigt somrigt -tycker jag- med färska hallon och persikor men det är ju aldrig fel att längta lite till nästa bärsäsong.
Finns väl inget som doftar godare än hallon och persikor?

buckwheat

buckwheat


Bovete är ju sådär supertrendigt antar jag, som svartkål förra året eller grönkål året innan, gojibär, pulled pork osv osv.
Men... det är faktiskt jättegott så varför inte ;-)

Frukosten är ju bästa målet på hela dagen - enligt mig iaf. Jag vet att det finns de som knappt får i sig en brödskiva men jag tillhör inte
den kategorin... Kanske skulle vända på det och ta middag då helt enkelt? Men jag är helt enkelt för hungrig för att stå och laga nåt avancerat,
snabba och lättlagade recept är det som gäller:)

buckwheat


Kanske är gröt fel namn när det är en kall rätt men ärligt talat så äter jag ju havregryns"gröt" kall också, jag gillar inte varm gröt.
Låter havregrynen stå i kylskåp över natten blandade med mjölk eller vatten så är gröten klar  på morgonen, säkert jättevanligt förfarande?;-)

Bovete innehåller nåt slags färgämne som jag inte minns namnet på just nu men det är rött iaf. Det kan vara irriterande för slemhinnor och dylikt så
därför skållas bovetet hastigt innan det blötläggs över natten.

buckwheat


Nu är det ju som sagt ganska somrigt tema på smakkombinationen på bilderna men jag har provat mig igenom ett flertal andra som är minst lika bra.
Banan, kakao och jordnötssmör är ju en favorit :-) Rivet äpple och kanel är inte alls dumt det heller.

Chiafrön fungerar lite som linfrön, de sväller och bildar en gelé om de får stå i vatten. Jag blandar ut gröten med det för att få en lite tjockare konsistens.

Jag använder stevia (hallå tandläkarskräck) istället för agave eller annan sötning men det gör man ju som man vill med. Använder man färska bär och banan behövs ju
knappast någon annan sötning men med tex kakao blir det ju lätt lite bittert annars.

buckwheat



Bovetegröt
 
2port


2 dl helt bovete + vatten för blötläggning
ca 1 dl mandelmjölk eller annan mjölk
1 msk chiafrön + 3 msk vatten
några droppar stevia (eller annat sött)
en nypa vaniljpulver
1 banan
persikor
färska hallon
kokosflingor

Andra smakförslag:
banan + kakao + hackade jordnötter
banan + hackade valnötter + lönnsirap
rivet äpple +  kanel
banan + jordnötssmör
färska/frysta bär

Kvällen före:
Koka upp en liten kastrull vatten. Häll ner bovetet och rör om, vattnet kommer blir rött. Låt koka 30-60sek.
Häll av i en sil och spola med kallt vatten.
Lägg bovetet i en bunke och tillsätt kallt vatten, så att bovetet täcks plus lite till.
Låt stå i kylskåp över natten.

Rör ihop chiafrön med 2 msk vatten, låt stå i kylskåp över natten.

På morgonen:
Skölj bovetet i en sil och häll sedan tillbaka hälften i bunken. Tillsätt mjölken. Mixa med stavmixer till en slät
smet, tillsätt eventuellt mer mjölk beroende på vilken konsistens du vill ha.
Rör ner resten av bovetet, stevia, vanilj, banan och chiafrön (de har blivit som en gelé).
Servera med färska hallon och skivad persika.













RSS