2010-December-6

Candy cane macarons

Candy cane macarons

En julig macaron måste ju få vara med. Jag brukar passa på att baka macarons när jag äggvitor över och i donutsreceptet förra veckan var det ju en del äggulor. Så passande va? :-)

Candy cane macaronsCandy cane macarons
Candy canes är så fina tycker jag, kanske inte julens godaste godis men som smaksättning i macarons eller andra små bakverk är de inte alls dumma. Annars är de ju fina att sätta i granen också förstås...

Candy cane macarons

Jag brukar åldra äggvitorna i två dygn men jag hann inte riktigt med att baka i tid så de fick stå i tre dygn. Kanske är det inbillning men jag tycker nog de blev bra mycket bättre av det där extra dygnet. Nu när det är svalt (iaf i självdraget på mitt fönsterbräde) så klarar de sig fint i rumstemperatur. Har de hunnit bli dåliga så har det nästan garanterat kommit äggula i vitan så då är de inte mycket att ha ändå...

Skalen är bakade efter samma grundrecept som jag alltid använder. Det hittar ni  i det här inlägget där jag skrivit lite mer utförligt om hur jag brukar baka macarons. Det finns en mall i länklistan som kanske underlättar om man vill få jämnstora macarons.

Candy cane macarons

Fyllningen är smörkräm smaksatt med lite pepparmintsextrakt. Hälften färgad röd och hälften vit och sen fördelade jag fyllningen "på längden" i en spritspåse så att resultatet blir randigt. Ska det vara polkatema så ska det ju...

Candy cane macaronsCandy cane macarons
(ca 25-30st)


Macarons
120 gram åldrad äggvita, uppdelad i två skålar
35 gram strösocker
150 gram strösocker till sockerlag
50 gram vatten
150 gram mandelmjöl
150 gram florsocker

Pepparmintsfyllning
150 gram rumsvarmt smör
2,5 dl florsocker
ca 1/2 tsk pepparmintsextrakt
röd och vit hushållsfärg

Krossade polkastänger till garnering
Ca 1dl florsocker + 1 msk citronsaft som "klister"

Macarons  (En utförligare beskrivning hittar ni här)
Sikta mandelmjölet ihop med florsockret. Ställ åt sidan sålänge.

Blanda vatten och 150 gram strösocker i en kastrull. Använd en termometer och låt sockerlagen koka upp till 118 grader. Under tiden; vispa 60 gram äggvita till mjukt skum i köksmaskin med ballongvisp. Tillsätt 35 gram strösocker under vispning.
När sockerlagen nått rätt temperatur, häll den i marängen med vispen igång på mellanhastighet. Häll ganska snabbt eftersom sockret gärna stelnar. Höj hastigheten och vispa marängen tills den är nere i rumstemperatur och är glansig. Det kan ta 15-20 minuter. Marängen ska vara tjock i konsistensen.

Rör ner den andra äggvitan i mandelmjölet.

Vänd försiktigt ner marängen i mandelblandningen. Vänd till en jämn smet. Rör inte för mycket!
Prova att klicka ut en sked smet på bakplåtspappet. Den ska flyta ut så att ytan blir slät men fortfarande hålla formen.

Fyll en spritspåse med marängsmeten. Spritsa jämna klickar smet på bakplåtspapper.

Låt macaronsen stå och torka i 30 minuter. De ska vara lite torra på ytan innan de gräddas, det hjälper till att hålla formen och ge den där "foten" de ska ha. Om de fort farande har en liten topp efter spritsen kan du försiktigt släta till den nu när ytan är lite fastare.
Värm ugnen till 160 grader.
Grädda i 10-15 minuter. De ska vara fasta på ytan och fått en "fot". Alla ugnar är olika så prova vilken tid som blir bäst.

Låt dem svalna innan de tas bort från bakplåtspappret.

Pepparmintsfyllning
Rör det mjuka smöret krämigt i en bunke. Tillsätt florsockret och rör till en mjuk massa. Tillsätt pepparmintsextrakt. Smaka av och tillsätt ev. några droppar extra beroende på hur stark smak du vill ha. Är fyllningen väldigt fast i konsistensen så tillsätt mjölk teskedsvis tills konsistensen är "spritsbar".
Dela upp smörkrämen i två skålar. Färga den ena delen vit och den andra röd.
För att få den randiga spritsningen behöver den röda och vita fyllningen fördelas på längden i en spritspåse. Enklast är att spritsa in respektive fyllning i påsen.

Para ihop jämnstora macarons. Spritsa ut fyllningen på det ena skalet och pressa försiktigt ihop macaronsen.

Garnera toppen med krossade polkastänger. Limma fast dem med lite florsocker utblandat med citronsaft.

RSS