2011-July-6, Skrivet av Charlotte

Choklad- och marängtårta

birthday cake



Ingen sommar utan jordgubbstårta....
Å ingen sommar utan dåligt väder heller förstås. Självklart lyckades vi pricka in veckans enda dag med mulet väder för grillfest.
Men envist satt vi ute och det regnade faktiskt inte även om det såg ut att börja ner ösa ner vilken sekund som helst.
Trevligt var det trots avsaknaden av sol, men det är väl så det ska vara i juli...

summer
Lite sommarblommor får vara med också ;-)


Tårtan är ganska enkel att göra eftersom man gräddar chokladkaka och maräng på samma gång.
Det går bra att göra bottnarna en dag i förväg (förvara dem torrt så att inte marängen blir mjuk) men fyll inte tårtan förrän precis innan servering.

Är det inte säsong för jordgubbar går det såklart bra med vilka bär som helst.. eller banan kanske?

birthday cake


Receptet är för två bottnar på ca 20cm i diameter, jag dubblade det och använde formar på 30cm, tårtan räckte till 13 personer men ska nog egentligen räcka till åtminstone 16.
Men det var ju ett bra betyg att den tog slut...;-)

summer




Choklad- och marängtårta
(räcker till ca 8-10 personer, receptet kommer från joy of baking)


Chokladbotten
3 stora äggulor
45 gram bra kakao
130 gram vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
115 gram smör, rumsvarmt
100 gram strösocker
1 tsk vaniljextrakt (alt ca. 2krm äkta vaniljpulver)
0.8dl mjölk

Maräng
3 äggvitor
en nypa vinsten
130 gram strösocker

Fyllning
3 dl vispgrädde
1 msk strösocker
skivade jordgubbar

jordgubbar till garnering

Värm ugnen till 160 grader. Smörj två formar (ca 20cm diameter) och lägg bakplåtspapper i botten.
Separera äggen i två skålar och låt dem stå i rumstemperatur i ca 30 minuter.

Chokladbotten
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en stor bunke, sila gärna för att undvika klumpar.
Vispa smöret mjukt med elvisp, tillsätt sockret och vispa tills ljust och fluffigt.
Tillsätt äggulorna en i taget och vispa emellan. Tillsätt vaniljextrakt.
Tillsätt mjöl och mjölk i omgångar, vispa på låg hastighet.

Fördela smeten mellan de två formarna och bred ut med en sked (det blir ett ganska tunt lager).

Maräng
Vispa äggvitorna i en ren skål tills de är skummiga, tillsätt vinsten och vispa till dess att mjuka toppar bildas.
Tillsätt sockret i omgångar under vispning och vispa marängen tills den är glansig och fasta toppar bildas om du lyfter vispen ur bunken.
Fördela marängen i de två formarna och bred ut över chokladsmeten.

Grädda i ca 25-30 minuter tills marängen har fått fin färg och kakan inte är kladdig i mitten, testa med en tandpetare.
Ta ut ur ugnen och låt svalna på galler innan formen lossas.

Fyllning
Blanda vispgrädde och strösocker i en bunke, vispa fluffigt.
Vänd försiktigt ner de skivade jordgubbarna.
Bred ut på ena marängbottnen och lägg försiktigt den andra ovanpå.
Garnera med färska jordgubbar.
Servera genast eller förvara i kylskåp.
Ska tårtan serveras dagen efter den tillagas så vänta med fyllningen till innan servering.


Donuts








RSS