2010-December-31

Creme brulée och grillade fruktspett

Creme Brulée

Om du ännu inte kommit på en dessert till nyårsmiddagen är det här definitivt något att prova. Creme brulée är enkelt att göra och kan förberedas i förväg, receptet går fint att dubblera.

En bra creme brulée ska ha en krämig konsistens med en spröd och knäckig yta. Det vanligaste är kanske en brulée med smak av vanilj och det går ju att variera på hur många sätt som helst. Jag har valt lite asiatiska smaker med citrongräs, kokos, stjärnanis, kanel och chili.

Creme Brulée


Den knäckiga ytan är enklast att göra med en gasbrännare men det går också att ställa formarna i ugnen med grillen påslagen en stund.

Creme Brulée


Fruktspett som snabbt grillats i en grillpanna och sedan täckts med en kokad limesirap. De friska frukterna passar jättefint med den ganska söta bruléen och kan ju varieras efter säsong och vad som finns i frukthyllan...

Ja men då återstår bara för mig att önska alla ett Gott Nytt År! Vi ses i januari!

Snögubbe
Creme brulée med grillade fruktspett
(2 portioner, receptet kommer från Wagamama men är lite omgjort)


Creme Brulée
2 dl kokosmjölk
0,5 dl vispgrädde
1 kanelstång
1 torkad chili
2 stjälkar citrongräs
2 msk sake
1 stjärnanis
3 äggulor
50 gram strösocker

2 msk rårörsocker till karamellisering
2 puddingformar som rymmer 1.5dl

Fruktspett med limesirap
0,5 dl vatten
60 gram strösocker
saft och rivet skal av 1 lime
2 ananasringar, delade i 4 bitar vardera
1 kiwifrukt, skalad och delad i fyra klyftor
1 banan, delad i fyra bitar
4 grillspett

Creme Brulée
Värm ugnen till 150 grader. Lägg kokosmjölk, grädde, kanelstång, chili, citrongräs, sake och stjärnanis i en kastrull (vill du ha mer styrka i smakerna så mortla chilin och citrongräset lite lätt först). Värm på svag värme i cirka 15 minuter utan att det kokar. Stäng sedan av värmen och låt blandningen dra en stund.

Vispa äggulor och strösocker pösigt. Sila kokosmjölksblandningen och rör ner i äggblandningen. Häll upp i formarna. Ställ formarna i en djup ugnspanna och häll i kokande vatten så att det når halvvägs upp på formarnas sidor. Grädda i 40-45 minuter tills puddingarna stelnat men fortfarande är dallriga. Låt dem svalna helt i ugnspannan.

Fruktspett
Blanda vatten, limesaft, limeskal och hälften av strösockret i en liten kastrull. Koka upp och sänk sedan värmen, låt sjuda i 10-15 minuter tills sirap tjocknar något.

Trä upp frukten på spetten och rulla dem i resten av stösockret. Hetta upp en grillpanna eller ugnsgrilla och grilla tills frukten är varm och lätt bränd. Vänd några gånger. Lägg upp på fat och ringla över limesåsen.  

RSS