2010-November-6

Dashikokta kåldolmar

Cabbage roll


Jag hittade det här receptet i Wagamamas egen kokbok. Passar ju fint nu när de öppnat en restaurang i Sverige.

Det är en väldigt trevlig kokbok med enkla recept och de jag hunnit prova hittills har varit supergoda. Jag gillar att de använder enkla råvaror utan massa tillsatser och salt.

Cabbage roll


En asiatisk variant av kåldolmar. Istället för att steka dem i ugnen kokas de i buljong.
Savoykål är så vacker tycker jag, den känns lyxigare än vanlig vitkål. Den smakar mer som salladskål än vitkål och är lite mildare.

Kåldolmarna går snabbt att rulla ihop, sedan klarar de sig själva när de kokas i dashibuljongen.
Dashi är en japansk buljong som är gjord på kombu(sjögräs) och torkade fiskflingor.

Cabbage roll




Dashikokta kåldolmar
 (receptet är beräknat till 2 personer och kommer från Wagamamas kokbok)


Kåldolmar
8 stora blad savoykål
salt och svartpeppar
50 gram mager fläskfärs
50 gram mager nötfärs
1 liten gul lök, finhackad
4 salladslökar, hackade
1 röd eller grön chili, urkärnad och finhackad
50 gram kokt japanskt ris
4 tandpetare eller cocktailpinnar

Buljong
6 dl dashi (ungefär 1 tsk dashipulver)
1 msk japansk soja
1 msk sake
1 msk mirin
en nypa salt

Kåldolmar
Koka kålbladen i en stor kastrull med lättsaltat vatten i 3 minuter. Ta upp bladen och låt dem rinna av på en handduk. Skär bort den nedersta, vita delen av bladen (skär bort en triangelformad bit).
Blanda alla ingredienser till fyllningen i en bunke, salta och peppra lätt.

Lägg två kålblad omlott och lägg en fjärdedel av fyllningen i mitten. Vik kanterna av kålbladen över fyllningen och rulla sedan ihop till ett paket och fäst med en träpinne. Gör de andra tre kåldolmarna på samma sätt.

Rör ihop ingredienserna till buljongen och koka upp i en medelstor kastrull (tillräckligt stor för att rymma kåldolmarna men buljongen behöver inte täcka dem helt).
Lägg ner kåldolmarna i buljongen och låt sjuda i 40 minuter. Ta upp kåldolmarna och dela dem på mitten. Fördela i skålar och häll över lite av buljongen.









RSS