2015-February-16

Dhal med rostad aubergine


Kort men naggande gott inlägg, eller hur är det man brukar säga...

Dhal


Ibland (ganska ofta) är snabblagade recept de mest lockande. Då är röda linser perfekta, snabbkokade och lätta att variera.
Lite indisk touch på det här receptet. Jag kan inte så mycket om indisk mat men kan ju gissa att en äkta dhal innehåller typ 200 kryddor mer än det här receptet.
Men det blir gott ändå ;-)
Dhal

Dhal


Missa för allt i världen inte auberginen, den gör hela rätten ;-)
Den blir sådär lite seg och karamelliserad i mitten och knaprig på ytan. Mmmmm ;-)
Dhal


Måste ju få med den nästan traditionsenliga blomsterbilden också, den här gången är det arabisk stjärnlök (om jag minns rätt). Vackra, eller hur?!
Dubium



Dhal med rostad aubergine
(2 pers)



1 liten aubergine
4 msk rapsolja (eller annan olja)
1 tsk kumminfrön
lite salt

1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
2cm ingefära
olja till stekning
1 lagerblad
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 kanelstång
6 dl buljong
160 gram röda linser
1 msk citronjuice

Koriander till garnering (gärna färsk men fryst går lika bra)

Ev. ris eller bröd till servering

Rostad aubergine
Värm ugnen till 175 grader.
Tärna auberginen i centimeterstora kuber. Blanda med oljan, kummin och salt i en bunke. Låt marinera en stund (förbered dhalen sålänge). Bred ut bitarna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen ca 35 minuter tills de är gyllene och lite krispiga i kanterna.

Dhal
Hacka löken fint, riv ingefära och vitlök på rivjärn. Stek på medellåg värme i lite olja tills löken blir mjuk och börjar bli genomskinlig.
Tillsätt kryddorna och stek någon minut till. Tillsätt linserna och rör om så att de täcks av lökblandningen. Häll över buljongen. Lägg på ett lock och koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra i 20 minuter.
Rör om ordentligt så att linserna krossas till en nästan slät dhal.
Tillsätt ev. lite mer buljong om du vill ha en lösare konsistens. Rör ner citronjuicen och smaka av.
Tillsätt koriandern precis innan servering.

Lägg upp i skålar, toppa med den rostade auberginen.









RSS