2010-December-1, Skrivet av Charlotte

Donuts med saffran och kanel

Donuts


"Donuts. Is there anything they can't do?"  Donuts får mig alltid att tänka på Homer Simpson...

Donuts...Doughnuts.. Ja jag vet inte vilket som är rätt men donuts är enklare att skriva så det får bli så.

Säger ju sig självt att en söt bulle som friteras i olja och sedan rullas i socker eller dränks i glasyr inte kan bli annat än god.
Donuts är enkla att göra och går lite snabbare att baka än till exempel lussebullar...

DonutsSanta


Rullade i kanel och socker, det är väl en klassiker i donutsvärlden eller?
Det finns självklart mängder av variationer på vad man kan smaksätta sockret med men här är det kanel och lite rivet apelsinskal.

Tomten på min fina adventskalender fick vara med också...

Donuts


Mängder av glasyr ska det förstås vara. Saffran och apelsin passar ju perfekt såhär i december.
Och ja, det är fettfläckar på pappret... Det hör liksom till när man äter donuts...

Donuts


Använd helst frityrolja till friteringen, den ger bäst smak. Men t.ex. raps- eller solrosolja går också bra eftersom de inte smakar så mycket och tål hög temperatur.
Använd en termometer så att du har koll på oljan. Jag friterar helst i en wok/gryta av järn eftersom det är enklast att hålla en jämn temperatur då. Temperaturen sjunker gärna lite när man lägger i många donuts samtidigt.

I de flesta recept jag läst verkar donuts friteras på en temperatur mellan 175-180 grader. Men jag tyckte de blev för mörka på ytan utan att bli klara i mitten så jag sänkte till 160-165 grader (det är 165 grader jag skriver i receptet). Kanske beror det på vilken olja man använder men prova gärna olika temperatur för att se vad som blir bäst.


Donuts med saffran och kanel


Donuts
(Ca 20st. Receptet kommer ifrån boken Riddarbageriets Söta)

600 gram vetemjöl
2,5 dl mjölk
125 gram äggulor (ca 7st)
75 gram smör
50 gram jäst
40 gram strösocker
rivet skal från 1 citron
10 gram salt

frityrolja

Kanelsocker
100 gram strösocker
ca 1 msk mald kanel
rivet skal från 1 apelsin
0,5 tsk äkta vaniljpulver

Saffransfrosting
50 gram rumsvarmt smör
ca 3 dl florsocker
saften från 1 apelsin
0,5 gram saffran

Donuts
Smält smöret och blanda med mjölken. Blanda samtliga ingredienser i bunken till en köksmaskin. Blanda på mellanhastighet i ca 8 minuter.

Dela degen i ca 20 bitar (ungefär 50 gram styck). Rullar dem till bollar och gör ett hål i mitten med fingret. Lägg degbollarna på en mjölad bakduk och täck över med kartong eller bakduk. Låt jäsa i 60 minuter. Låt dem inte jäsa för länge eftersom friteringen kommer hjälpa till med jäsningen också.

Förbered ett galler där donutsen kan rinna av efter friteringen, lägg gärna lite tidningspapper under gallret.

Häll frityroljan i en gryta/wok. Det behöver vara så mycket olja att donutsen inte når botten. Hetta upp oljan till 165 grader. Använd termometer. Ha alltid ett lock nära till hands! Släck aldrig brinnande olja med vatten!

Har hålen i donutsen jäst igen för mycket kan man försiktigt forma om dem lite igen.

Lägg några donuts i taget i oljan, fritera cirka 2-3 minuter och vänd sedan för att fritera andra sidan. Lägg inte i för många donuts samtidigt, då kan temperaturen sjunka för mycket. När donutsen är klara ska de vara gyllene på ytan. Ta upp med hålslev och låt rinna av på gallret. Om de ska doppas i socker, gör det direkt medan ytan fortfarande är fuktig av oljan.

Låt donutsen svalna innan de täcks med frosting.
Förvara i plastburk i rumstemperatur. Godast är de att äta inom 2-3 dagar.

Obs! Häll inte den använda frityroljan i avloppet.

Kanelsocker
Blanda ihop alla ingredienser i en skål stor nog att doppa donutsen i.

Saffransfrosting
Rör smöret krämigt och rör ner florsockret. Blanda ner några matskedar av apelsinsaften så att det blir en smidig smet. Tillsätt saffran.
Justera eventuellt konsistensen med mer apelsinsaft eller florsocker så att frostingen blir lätt att bre ut.


Donuts








RSS