2014-August-1

Enchiladas

Vi låtsas som ingenting och bara går vidare tycker jag ;)


Enchiladas


De här små rackarna ser ju faktiskt inte speciellt aptitliga ut tycker jag. Det var med en del misstänksamhet och pessimism/realism ;-)  som dessa serverades men skenet kan lyckligtvis bedra! Supergott.

Enchiladas


Enchiladas


Jag vill påpeka att trots det mexikanskinspirerade receptet tar jag helt avstånd från den där trötta, gigantiska tacohyllan som finns i varje mataffär. Den där med guacamole utan avocado, tacokrydda med mer smakförstärkare än riktiga kryddor och ostdip som ser ut som snor. Blurk. Jag fortsätter att hålla mig på behörigt avstånd från den ;)
Svenska husmanskosten fredagstacos och Usa:s Tacobell har fått mig att alltid ta lite avstånd från mexikansk mat men det har jag ju fått inse varit väldigt korkat. Lime, koriander och chili är ju helt klart mina favoritkryddor (som den här salladen) och de är ju ett återkommande inslag i just meximat (inte hushållsost, gurkstavar och majskorn...).

Det här är en vegetarisk variant med svarta bönor, de ser inte jätteaptitliga ut men är very tasty ;)
Grevéost känns ju inte så mexikanskt (och jag som just dissade fredagstacon med riven ost hmmm...nåja, det är min blogg) men som sagt; mexikansktinspirerat recept, inte mer än så ;)

Oregano


Egentligen ville jag har koriander men oregano passade faktiskt väldigt bra. Se bara så glad den är, blommar i sin lilla minimala plastkruka. Tror jag ska belöna den med en riktig kruka i helgen.

Ancho

Bild lånad from the internetz ;)

Anjou(ancho?)chili ser ju en aning skräckinjagande ut men är faktiskt supermild och har nästan ingen hetta alls. Den ger en rökig smak och är nog svår att ersätta mot något annat tror jag? Det är
dess mörka färg som får såsen att se lite bränd och trist ut, men jag lovar, det smakar gott ;)
De brukar ligga i påsar vid den färska chilin i grönsaksdisken. Jag använde den med frön och allt utan att det blev speciellt hett alls, men kanske är jag lite immun mot chili (och vitlök) ;)
Vill man ha såsen  mer spicy skulle jag tillsätta en bit färsk, röd, chili, med eller utan kärnor.


Dendrobium


Dendrobium


Förresten, kolla in min orkidé. Jag trooor det är en Dendrobium men jag kan ha helt fel? Hur som helst så tänkte mamma slänga den (slänga växter?!) så jag räddade den.
Och nu några månader senare hittade jag små knoppar på den. Håller tummarna för att de slår ut. De är så himla fina när de blommar och doftar gott. Den ser ju inte alltför skoj ut när den inte blommar men ändå fin på något sätt tycker jag.
Nåja. Lite stolt bara, det var allt ;)


Enchiladas


Back to the enchiladas. Smaklig spis!


Enchiladas med svarta bönor
6st enchiladas


1 torkad anchochili
2.5 dl vatten
rapsolja till stekning
1 gul lök
1 vitlök solo
2.5dl buljong (halv buljongtärning + vatten)
2 msk färsk oregano, hackad
1 msk tomatpuré
0,5 tsk spiskummin
1 msk färskpressad limejuice
0,5 tsk paprikapulver
1 burk svarta bönor, sköljda
2dl riven smakrik ost (typ grevé)
3 salladslökar
6 st små tortillas (ca 15cm)

Till servering:
creme fraiche
limeklyftor

Värm ugnen till 200 grader.
Skär bort skaftet på anchon. Koka upp vattnet tillsammans med anchon, låt puttra  i 5 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna.

Hacka löken och pressa vitlöken. Stek på låg värme i lite olja i ca 5 minuter tills löken är mjuk.
Tillsätt buljong, oregano, tomatpuré och spiskummin, Låt puttra i några minuter tills såsen tjocknar något.

Häll lökblandningen i en mixer, tillsätt anchon och 1dl av vattnet den kokat i. Mixa till en slät sås.
Tillsätt limejuice och paprikapulver.

Hacka salladslöken.
Blanda bönor, 1dl riven ost och hälften av salladslöken.

Bred ut lite av såsen i ugnsform (ca 20x25cm ) så det täcker botten.
Fyll varje tortilla med 3msk av bönblandningen, rulla ihop och lägg i formen.
Häll över resten av såsen, strö över osten.

Grädda i ca 20 minuuter eller tills osten fått en gyllene färg.
Ta ut och strö över resten av vårlöken.

Servera med creme fraiche och lime.









RSS