2011-July-1, Skrivet av Charlotte

Frasiga fiskbiffar

Fiskbiffar



Puh... jag är ju en vintermänniska så senaste dagarnas värmebölja har fått mig helt däckad. Laga mat blir man ju inte speciellt sugen på heller, ett varmt kök är kanske inte vad man(jag) längtar efter. Det har inte blivit mycket nytänkande i köket den här veckan kan jag säga..
De flesta verkar äta mindre när det är såhär varmt men jag blir dubbelt så hungrig som vanligt... Moment 22 att inte orka stå i köket då? Tur att det finns takeaway ibland ;-)

Men de här fiskbiffarna har jag faktiskt lagat själv, inte thaistället vägg i vägg - lovar ;-)
De är lättlagade så man överlever även på sommaren och inte minst så passar de utmärkt till en kall öl vilket kanske är av hög prioritet nu?

Fiskbiffarna är en av standardrätterna här hemma, man tröttnar liksom aldrig på dem... Kan det vara att de är smaksatta med västerbottenost, rullade i cornflakes och stekta i smör? Hmmm..
Och nej, receptet är inte sådär jätteasiatiskt men blev taggat så ändå, crossover kanske man får kalla det?

Fiskbiffar


Jag brukar använda torsk men vilken vit, fast fisk som helst fungerar säkerligen utmärkt. Servera som de är med lite dipsås som förrätt eller med ris och wokade grönsaker som huvudrätt.

Fiskbiffar





Frasiga fiskbiffar
räcker till 4 personer


Fiskbiffar
800 gram torskfilé
2 tsk fisksås
2 dl matlagningsgrädde
2 dl västerbottenost, riven
en näve haricot vertes
4 salladslökar
1 röd chili (urkärnad eller inte beroende på önskad styrka)
5 dl cornflakes

smör till stekning

Dipsås
1 dl ljus soja
0,75 dl mirin
2 tsk fisksås
1 msk sesamfrön
1 liten chili, hackad
1 salladslök, hackad

Fiskbiffar
Finhacka haricot vertes, vårlök och chili.
Tärna fisken i stora bitar och lägg i en mixer, tillsätt fisksås och grädde. Mixa till en nästan slät smet.
Rör ner ost, haricot verts, salladslök och chili.
Forma till 14 biffar (eller färre om du vill ha större). Fukta händerna så blir det lättare att forma biffarna, lägg dem på en fuktad tallrik.
Vänd biffarna i cornflakes och stek dem gyllene i en stekpanna, ca 2 minuter per sida.

Dipsås
Rosta sesamfröna gyllene i en torr stekpanna.
Blanda alla ingredienser, smaka av och tillsätt ev. mer mirin eller soja beroende på hur söt/salt du vill ha såsen.
Tillsätt sesamfröna precis innan servering.


Donuts








RSS