2010-December-23, Skrivet av Charlotte

Fruktkaka med whiskey

Fruktkaka


Oavsett hur mycket gott det finns att äta runt jul så är det här min favorit. Himla tur att kakan blir så stor och är så mäktig att den räcker i flera veckor :-) Saftigare och med mer smaker än traditionella fruktkakor tycker jag.

Kakan håller sig fint i flera veckor och ska gärna stå och gotta till sig några dagar innan den skärs upp. Fullproppad med frukt, nötter och choklad är den riktigt mäktig men vill man så är det int så dumt med en klick grädde till...

FruktkakaFruktkaka med whiskey
(Receptet kommer från Tasteline)


2 dl torkade aprikoser
2 dl torkade katrinplommon
0,5 dl russin
1 dl whiskey (någon söt variant, typ Jack Daniel's. Rom ett bra alternativ också)
2 dl valnötter
1,5 dl mörk choklad 70%
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
250 gram osaltat smör, rumsvarmt
2,5 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
4 ägg

Hacka aprikoser och katrinplommon i småbitar och lägg i en bunke ihop med russinen. Häll över spriten och låt stå i en timme.

Värm ugnen till 150 grader. Smörj och bröda en form (stor sockerkaksform eller brödform).
Grovhacka chokladen och valnötterna. Blanda frukt, choklad, nötter, mjöl och bakpulver i en bunke.

Rör smöret mjukt, tillsätt socker och vaniljsocker och rör ihop. Tillsätt ett ägg i taget och rör ihop efter varje ägg. Rör sedan ner mjölblandningen. Häll smeten i den smorda formen. Grädda i cirka en timme, testa med en sticka att den är klar i mitten.

Ta ut kakan från ugnen, låt den stå några minuter och lossa den sedan försiktigt från formen och vänd upp den. Låt svalna. Låt gärna kakan stå i rumstemperatur i några dagar och mogna.Donuts
RSS