2014-December-5, Skrivet av Charlotte

Grönsakstarte

Vegetable tarte


Den här pajen/tarten är inte bara god, den är väldigt fin att titta på också - tycker jag :-)
Eftersom grönsakerna ska vara kalla/svala går det alldeles prima att ta resterna från gårdagens middag eller förbereda dem i förväg.
Pajdegen är klar på ett kick så det är en verkligt snabblagad middag/förrätt..

Vegetable tarte

Som förrätt räcker den gott och väl till 4 och som huvudrätt beror det väl på hur hungrig man är men här hemma räckte den till 2 :-)

Vegetable tarte

Till pajdegen blev det röd quinoa men är ganska säker på att vilken färg som helst går bra. Man tager vad man haver ni vet...
Jag använde morteln för att mala quinoan men har du en bra mixer fungerar det nog lika bra. Se till att rosta quinoan ordentligt så får den en fin, nötig smak.

Vegetable tarte

Grönsaksblandningen blev det som fanns hemma och går säkerligen att variera. Palsternacka, fänkål eller squash passar fint till exempel.
Tänk på att t.ex. grönkål har mycket kortare tillagningstid än tex morot så släng inte in allting på en gång i sånna fall. Jag glömde grönkålen i ugnen och den blev till kol ;-) Försök 2 gick bättre..


Grönsakstarte


Pajskal:
1.5 dl quinoa, okokt
1 dl solrosfrön
1 dl mandelmjöl
1 ägg
1,5 msk rapsolja
salt

Fyllning:
100 gram chèvre
100 gram färskost
1 schalottenlök
svartpeppar

ca 6dl rostade grönsaker, svala/kalla. t.ex;
brysselkål
grönkål
schalottenlök
morot
sötpotatis
broccoli

balsamvinäger + honung

färska örter, ex oregano och basilika

Om grönsakerna inte är rostade så börja med dem. Skär dem i jämnstora bitar och blanda runt i en skål med lite rapsolja. Bred ut på bakplåtspapper och rosta i ugnen på 200 grader.
Tiden beror lite på grönsak men ca 20 minuter. De ska få lite färg och bli mjuka.

Pajskal
Värm ugnen till 200 grader.
Täck botten av en brödform med bakplåtspapper (eller en avlång pajform).
Rosta quinoan i en torr stekpanna tills den fått lite färg och börjar dofta lite nötigt.  Låt svalna något, mortla den sedan till ett grovt mjöl (eller i mixer). Alla frön behöver inte vara krossade men åtminstone hälften.
Vispa upp ägget och blanda med quinoa, mandelmjöl, rapsolja och salt i en bunke.
Tryck ut degen i formen, tryck upp den lite längs väggarna så att det blir en fördjupning att lägga fyllningen i senare. Grädda i ca 15 minuter tills den börjar bli lite gyllene i kanterna. Ta ut och låt svalna något.
Ta loss pajskalet ur formen och låt svalna helt på galler.

Fyllning
Finhacka schalottenlöken. Blanda med chèvre, färskost och lite svartpeppar.
Bred ut fylllningen i det kalla pajskalet.

Fördela grönsakerna ovanpå ostfyllningen. Toppa med lite färska örter.

Vispa ihop lika delar balsamvinäger och honung (eller efter smak).

Servera pajen med såsen.


Donuts








RSS