2011-July-25

Hallonbakelse med vaniljfyllning

Raspberry tart



Ett sprött skal, krämig fyllning med massa vanilj och så färska bär förstås. Lättlagad liten dessert som går bra att förbereda i förväg och som kan varieras på många olika sätt.

Raspberry tart


Det är alltid roligare att servera små bakelser än en hel paj/tårta tycker jag, det känns lite lyxigare även om det egentligen är precis samma sak ;-)
Men visst går det bra att dubbla receptet och göra en stor paj istället om man vill...

Pajdegen är snabb att röra ihop men tänk på att kyla den ordentligt innan den kavlas ut, annars är det omöjligt att få den sådär riktigt tunn och fin.
Degen kan förberedas flera dagar i förväg och förvaras i kylskåp eller frysas om man vill spara den längre.

Raspberry tart


Fyllningen är en klassisk vaniljkräm. Krämen ska vara helt slät och ganska tjock. Passa så att krämen inte blir för varm, kokas äggen för länge så skär de sig och krämen blir grynig.
När den väl börjar tjockna så går det snabbt så släpp inte vispen ;-)
Prova gärna att smaksätta krämen med något annat än vanilj, kanske en fruktig likör eller lite mandelessence.
Innan servering blandas krämen med vispad grädde vilket gör den lite lufigare i konsistensen.

Raspberry tart



Hallonbakelser
 
(4 st)


Pajskal
125 gram saltat smör, rumstempererat
100 gram strösocker
1 stort ägg, rumstempererat
250 gram vetemjöl

Vaniljkräm
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
2 krm salt
60 gram strösocker
15 gram majsstärkelse
1 ägg
25 gram osaltat smör

1,5 dl vispgrädde (vispbar mellangrädde går också bra)
2 tsk florsocker

hallon eller andra bär till garnering

Pajskal
Rör smöret mjukt, antingen för hand eller med en elvisp. Tillsätt sockret och rör krämigt.
Rör ner ägget och blanda väl. Tillsätt mjölet och rör tills allt är blandat men rör inte för mycket.
Vänd upp degen på en mjölad yta och dela i fyra delar, rulla ihop till bollar. Lägg vardera boll på en bit plastfolie och tryck ut degen till en platta, ca 1cm tjock.
Kyl i kylskåp i minst 2 timmar eller över natten.

Ha 4 portionsformar nära till hands.
Ta fram degen ur kylskåpet, ta bort plastfolien och lägg på en mjölad yta. Kavla en platta så att den blir tillräckligt stor för att täcka en form, ca 3mm tjock.
Snurra degen mellan det att du kavlar ut den så att den inte fastnar i bakbordet. Lyft sedan försiktigt upp degen och klä en av formarna.
Dra inte i degen ifall den inte täcker, då riskerar den att spricka när den gräddas. Skär då istället till en extra liten bit och lappa ihop.
Skär bort överbliven deg med en vass kniv. Gör likadant med de tre resterande formarna.
Kyl i kylskåp eller frys i ca 15 minuter så att degen blir fast.

Värm ugnen till 160 grader.
Picka små hål i botten av pajdegen med hjälp av en gaffel.
Grädda i ca 15 minuter eller tills pajskalen är gyllene.
Ta ut och låt svalna något och lossa försiktigt formarna.
Låt skalen svalna på galler.
När skalen är helt kalla kan de förvaras i en tätslutande plastburk fram till servering.
De håller fint i kylskåp i upp till en vecka.

Vaniljkräm
Häll upp mjölken i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg dem och stången i kastrullen. Tillsätt saltet.
Värm upp mjölken så att den nästan börjar koka. Ställ av från värmen och låt stå i 15 minuter.

Förbered en värmetålig skål att hälla upp den färdiga vaniljkrämen i.
Blanda socker och majsstärkelse i en skål, tillsätt ägget och vispa ihop till en jämn smet.

Lyft upp vaniljstången ur mjölken och ställ tillbaka kastrullen på medelvärme. Vispa regelbundet så att inte mjölen bränner fast i botten.
Lyft av kastrullen igen när mjölken precis börjar koka. Häll ca 1/3-del av mjölken i äggblandningen, vispa konstant under tiden (det är nu man önskar man hade 3 händer men ställ bunken på en fuktig trasa så står den stilla...).
Tillsätt ytterligare 1/3-del och vispa igen.

Häll nu tillbaka äggblandningen i kastrullen med mjölk och ställ kastrullen på medelvärme.
Vispa konstant till dess att blandningen får ungefär samma konsistens som lättvispad grädde.
Detta går snabbt så passa att blandningen inte blir för varm, då kan äggen skära sig.
Ta bort från värmen och häll direkt upp i den förberedda skålen.

Låt svalna i ca 10 minuter. Skär smöret i matskedsstora bitar och tillsätt en och en, rör mellan varje bit tills den är helt smält.
Låt krämen svalna något och täck sedan med plastfolie. tryck ner folien mot ytan på krämen så att det inte bildas ett "skinn" när den svalnar.
När krämen nästan är helt avsvalnad kan den ställas i kylskåp, kyl i ca 2 timmar.  Krämen håller sig i kylskåp i ca 5 dagar.

Samma dag som servering:
Vispa grädden ihop med florsockret.
Vänd försiktigt ner grädden i vaniljkrämen. Rör inte för mycket, ju mer du rör desto lösare blir vaniljkrämen.
Fördela krämen mellan pajskalen, släta till ytan.
Garnera med färska hallon eller andra bär.
Förvara i kylskåp om de inte serveras direkt.









RSS