2012-February-11

Hallonbakelse

Raspberry mousse cake


Alla hjärtans dag är väl en sådan dag som alla har en åsikt om?
Oavsett så är det ju alltid trevligt med en anledning att baka något gott.
Men nä, jag tycker  inte om de där små nallarna med ett hjärta i knät...
Men rosa bakelser går bra! ;-) Å så måste det ju vara rosa till Alla hjärtans dag - såklart.

Raspberry mousse cake


Raspberry mousse cake


Den här lilla bakelsen/tårtan är ju så fiffig att den passar utmärkt att dela på två men går också lika bra att äta helt själv.
Med andra ord så är den perfekt oavsett humör, åsikt och sällskap ;-)

Den blir lite större än en vanlig bakelse men mindre än en tårta... vad blir det då? Minitårta? Jättebakelse? Problem problem ;-)
Bakelse låter godare än tårta och jag bestämmer ju så det är en hallonbakelse. Så.
 
Raspberry mousse cake


Hallon och choklad är ju en rätt säker kombination som de flesta gillar. Till hallonsåsen går det fint att använda frysta hallon men lite extra lyxigt blir det såklart med färska hallon till garnering.


Raspberry mousse cake


Hallonsåsen silas, gärna 2 gånger, för att få en riktigt slät mousse utan kärnor. Det som blir kvar i silen smakar utmärkt på frukostyoghurten eller rostat bröd :-)

Raspberry mousse cake


För en extra liten hallonboost så har jag i nån matsked hallonlikör men det är inte nödvändigt.
Annars är det ju ett perfekt tillfälle att damma av den där sliskiga likörflaskan som glömts bort längst in i barskåpet  ;-)

Raspberry mousse cake


Raspberry mousse cake


Recepet kan se ganska långt ut men det är inte avancerat. Mousse är rätt tacksamt på det viset, det ser piffigt ut men är inte svårt att göra :-)
Jag har valt att göra en italiensk maräng till moussen, jag tycker den håller volymen bättre än kallvispad maräng när den ska blandas med andra ingredienser.

Hallonsåsen går fint att göra flera dagar i förväg och chokladbotten likaså.
Själva bakelsen behöver stå i kylen i 8-12 timmar för att moussen ska hinna stelna ordentligt.

Raspberry mousse cake


Har man inte en form som är tillräckligt stor (eller liten snarare?) så går det jättebra att göra en egen form av en PET-flaska.
Bara att ta fram saxen och fixa en egen i sann Ernst-anda ;-)

Raspberry mousse cake


Receptet på chokladkakan är till en form på 20cm (jag hade ingen mindre som tål ugnsvärme helt enkelt..) så den räcker till 2 bakelser om man vill eller så får nån stackare offra sig och äta kanterna som blir över ;-)

Raspberry mousse cake


Happy Valentine!



Hallonbakelse


Chokladbotten  (Receptet kommer från Joy of baking.  Ger en kaka på ca 20cm, det går bra att halvera receptet om du har en mindre form)
60 gram äggula
45 gram kakao
130 gram vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
2 krm äkta vaniljpulver
110 gram rumsvarmt smör
100 gram strösocker
80 ml mjölk
40 gram choklad 70%

Hallonmousse
100 gram hallonsås, se nedan
60 ml vispgrädde
Marängen enligt receptet nedan
3 gram gelatin (ca 1 tsk)

Maräng
50 gram äggvitor
100 gram strösocker
20 ml vatten

Hallonsås
300 gram frysta hallon
50 gram strösocker
1 tsk citronsaft
ev. 1-2 msk hallonlikör  

Färska hallon
Form ca 10cm diameter, 6cm hög (antingen en köpt eller en hemmagjord av PET-flaska)

Chokladbotten
Värm ugnen till 175 grader med ett galler i mitten.
Smöra en rund form ca 20cm i diameter, täck botten med bakplåtspapper.

Separera äggen (spara äggvitorna till marängen!) och låt dem stå i rumsremperatur i ca en halvtimme.

Blanda kakao, mjöl, bakpulver, salt och vaniljpulver i en stor bunke. Sila gärna blandningen så att alla klumpar försvinner.

Riv chokladen på rivjärn.
Vispa smöret krämigt med en elvisp, tillsätt sockret och fortsätt vispa tills blandningen är ljus och fluffig. Tillsätt sedan en äggula i taget, vispa mellan varje gula. Tillsätt den rivna chokladen.

Tillsätt växelvis mjölblandningen och mjölk med vispen på låg hastighet. Vispa så att smeten är ordentligt blandad men inte mer än så.
Bred ut smeten i den förberedda formen.

Grädda i cirka 20 minuter, testa med en tandpetare så att den är klar i mitten.
Låt svalna innan du lyfter ur kakan ur formen.
Skär till en bit som passar i formen till bakelsen.

Hallonmousse

Hallonsås
Lägg hallon och strösocker i en kastrull, värm på medelvärme under omrörningen tills dess att hallonen är tinade och sockret smält. Mosa hallonen med en trägaffel, tillsätt citronsaften. Sila hallonen genom en finmaskig sil så att du får en slät hallonsås.
Låt hallonsåsen svalna, den håller sig fint i kylskåp i flera dagar. Mät upp 100 gram sås till moussen. Rör ev. ner 1-2 matskedar hallonlikör i såsen.

Låt gelatinet svälla i kallt vatten i 3-5 minuter (ca 1 msk vatten till 3 gram gelatin).
Värm hälften av hallonsåsen i en liten kastrull, utan att den kokar men det ska vara rykande het.
Ta bort kastrullen från värmen och rör ner gelatinet så att det smälter. Tillsätt resten av såsen och låt svalna.

Maräng
Lägg äggvitorna i bunken på en köksassistent med ballongvisp.
Blanda socker och vatten i en liten kastrull. Värm på medel/låg värme till 117 grader.
Vispa under tiden äggvitorna lätt fluffiga.
Häll sockerlagen över äggvitorna med vispen på låg hastighet.
Öka hastigheten och vispa tills marängen kallnat, den ska vara fluffig och glansig.

Vänd ner marängen i den avsvalnade hallonsåsen. Vänd runt med en slickepott(i ett åttmönster brukar fungera bra), så försiktigt som möjligt till en slät blandning.
Vispa grädden och vänd ner grädden och blanda på samma sätt i marängbladningen.

Hallonbakelse
Ta fram den förberedda chokladkakan med formen ovanpå. Lägg gärna lite färska hallon på chokladbottnen.
Fyll formen med moussen. Släta till toppen.
Låt stå i kylskåp i 8-12 timmar.

Lossa försiktigt formen med en vass kniv (eller klipp upp den).
Garnera med färska hallon och ev. lite av hallonsåsen.










RSS