2011-August-12, Skrivet av Charlotte

Halstrad lax med mandarindressing


Det har varit lite renoveringskaos här hemma (igen), därav tystnaden. Men nu har vi fina fönster iaf och är redo för snöstormarna ;-)
Visst är det lite höst nu? Jo lite iaf. Eller det kanske bara är jag som jublar varje gång det regnar hmm...

Broiled salmon with mandarin dressing



Jag brukar vara lite allergisk mot frukt i mat (speciellt russin blurk) men fick för mig att prova och reslutatet blev ju inte så dumt alls.
Hade egentligen tänkt ugnssteka laxen men ugnen var upptagen så jag stekte (eller halstrade om man vill vara tjusig) på spisen istället och det gick ju bra det med förstås.
Behåll gärna skinnet på, det blir så himla gott om man steker det riktigt krispigt. Glöm inte att fjälla fisken först bara  ;-)

Broiled salmon with mandarin dressing


Jag använde clementiner till dressingen, de är ju lite mindre än vanliga mandrariner och innehåller inga kärnor vilket kan vara praktiskt.
Det kan verka lite pilligt att skala mandarinklyftorna men använd en riktigt vass kniv så går det bra.

I såsen är det apelsinmarmelad, jag använde en från "Den gamle fabrik", hade först tänkt använda klassiken från Koo men den blev lite för bitter i smaken tyckte jag. Men det är en smaksak hur man vill ha såsen, jag ville ha den söt söt ;-)

Broiled salmon with mandarin dressing




Halstrad lax med mandrarindressing
(Räcker till 2 personer)


ca 400 gram laxfilé (fjällad men med skinnet kvar)
1 msk sesamfrön
olja till pensling

1 röd paprika, finstrimlad
0.5 st gurka, finstrimlad
2 stora nävar blandade gröna blad
0.5dl mandarinklyftor, skalade (eller någon annan form av mandarin)

0.75dl apelsinmarmelad
2 krm cayennepeppar
2 krm mald ingefära
2 krm vitlökspulver
0.5dl risvinäger
1 dl rapsolja
3 msk sesamolja
2 msk ljus soja
2 msk flytande honung
0.5 dl mandarinklyftor, skalade och grovhackade

koriander till garnering

Mandarindressig
Blanda marmelad, kryddor, vinäger, oljor, soja och honung i en mixerbehållare. Mixa i ca 1 minut tills allt är ordentligt blandat.
Smaka av och justera ev. smakerna efter eget tycke.
Rör ner de hackade mandarinklyftorna.
Förvara svalt fram till servering, håller sig i kylskåp i upp till 3 dagar.

Halstrad lax
Hetta upp en gjutjärnspanna på hög värme. Pensla fisken med olja på båda sidor. Strö över sesamfrön.
Lägg fisken i stekpannan med skinnsidan nedåt.
Stek ca 4 minuter på varje sida till dess att ytan har fin färg och fisken är genomstekt.
Kontrollera gärna med en termometer, innertemperaturen ska vara ca 58 grader.
Låt laxen svalna något och dela filén i 2 delar.

Lägg upp gröna blad, paprika, gurka och mandrinklyftorna på tallrikar.
Lägg den halstrade laxen ovanpå och ringla över mandarindressingen.
Servera gärna med sobanudlar och lite koriander.


Donuts








RSS