2012-December-18, Skrivet av Charlotte

Juliga cupcakes

Juliga cupcakes


En knapp vecka kvar till jul och all snö smälter bort :-(  Men då får man väl vara inne och äta julgodis istället. Eller så kan man testa nya recept och genrepa inför julafton ;-)
Inget ont som...

Cupcakes är ju tacksamt att baka till tillfällen med mycket folk och går att variera i oändlighet med olika smaker.
Så varför inte lite pepparkakscupcakes till glöggfesten eller julmiddagen :-)
Cupcakes går snabbt att svänga ihop och enkelt att få att se lite piffigt ut.

Blackstrap Molasses

Blackstrap molasses (vad heter det på svenska? Melass? Någon som vet?)  har en lite speciell, kraftig smak och hjälper verkligen till att få den där juliga smaken.  
Så fort jag öppnar burken känns det lite som att vara i stallet, det doftar lite som hästmat. (Det är något positivt alltså ;-) )

Den har en nästan bitter sötma och sägs vara ett riktigt hälsosamt alternativ till socker (nåja...). Den tjocka, nästan svarta sirapen innehåller en mängd göttiga mineraler och påverkar inte blodsockret lika mycket som vanligt socker. Så det här är alltså värsta hälsoreceptet ;-)
Jag köpte melassen på Eat! Ekoaffären men det går säkerligen att få tag i på andra ställen som t.ex hälsokoster och välsorterade matbutiker. Eat! är förresten en så himla fin butik som alla som har en chans borde besöka. Mängder av ekologiska grejjer (ja bara faktiskt).

Juliga cupcakes

Som allt bröd med bakpulver är cupcakes som allra godast samma dag de bakas, men de går fint att frysa. Ha på frostingen efter att de tinats.
Nu tycker jag iofs att de här blev väldigt saftiga och smakade minst lika bra 1-2 dagar efter att de bakats men jag kanske inte är så kräsen... ;-)
Om du bakar dem dagen innan de ska sereras så förvara dem ofrostade i en plastburk i rumstemperatur.

Juliga cupcakes

Frostingen är en blandning av smör, socker och Philadelphia. Osten ger en lite syrlig smak som gör det hela liiiite mindre sött ;-)
Det går självklart bra att använda andra märken på färskost men jag tycker nog Krafts Ph är klart bäst.
Tänk på att inte röra/vispa alltför mycket efter att osten är tillsatt i smöret, då kan frostingen bli lite rinnig. Några varv med en elvisp för att få bort de sista klumparna går fint.

Juliga cupcakes

Zeldas Link måste ju självklart vara med när det är jul. (Och Totoro lite där i hörnet, annars blir han så j-a sur...)

En annan variant på pepparkaks-cupcakes hittar du förresten här.



Pepparkaks-cupcakes
(ca 20 st)


180 gram vetemjöl
2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald nejlika
2 tsk kardemumma
0.5 tsk äkta vanilj
1 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
340 gram osaltat smör
300 gram strösocker
drygt 3 msk blackstrap molasses
4 ägg

1 sats frosting (se nedan)
små pepparkakor till garnering


Värm ugnen till 175 grader. Placera gärna pappersformarna i en muffinsplåt så håller muffinsarna formen bättre.

Sikta ihop mjöl, kryddor, bakpulver och salt i en stor bunke.
Vispa smöret krämigt med elvisp, tillsätt socker och vispa tills blandningen är ljus och fluffig. Tillsätt melass och vispa ihop.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop innan du tillsätter nästa.
Vänd ner mjölblandningen och vispa på låg hastighet just tills allt är blandat. Vispa inte för mycket efter att mjölet är tillsatt.

Fyll formarna ca 3/4. Grädda i ca 15-20 minuter, testa med en tandpetare att de är klara i mitten.
Ta ut och låt svalna helt på galler innan du har på frostingen.
Dekorera med små pepparkakor precis innan servering (de blir ganska snabbt mjuka).


Frosting:
225 gram Philadelphia, rumstemperatur
115 gram smör, rumstemperatur
460 gram florsocker
en nypa äkta vanilj
2 tsk pepparkakskrydda eller efter smak

Rör ihop Philadelphia och smör, rör till en helt jämn smet. Sikta ner florsocker, pepparkakskrydda och vanilj. Rör till en jämn smet. Kör ev. några varv med elvisp för att få bort smörklumpar. Vispa inte för mycket, då kan frostingen bli rinnig.
Använd gärna en sprits för att garnera muffinsen.


Donuts








RSS