2011-December-23, Skrivet av Charlotte

Kanderad ingefära

Candied ginger



Det här är årets favoritgodis för min del... Kanske för att ingefära är en favoritingrediens annars också.
Jag köper alltid de där ingefärskolorna som finns i asiatiska matbutiker. De här liknar dem i smaken (konstigt annars...) men jag tycker nog den hemgjorda varianten är snäppet godare ;-)

Ingefära ska ju vara bra för matsmältningen och det kan ju kanske behövas i julbordstider....

Superenkla att göra, de tar en stund på spisen men där så sköter de ju sig själva.
Godast blir de om ingefäran får koka länge i sockerlagen så att de blir riktigt mjuka rakt igenom.
Jag kokade mina i cirka 90 minuter.

Candied ginger


Förresten kan det kanske vara bra att varna känsliga julfirare att dessa små skapelser har en hel del hetta ;-)


Kanderad ingefära


ca 350 gram färsk ingefära
ca 3 dl strösocker
vatten

strösocker till garnering

Skala ingefäran med en potatisskalare. Strimla den i tändsticksstora bitar.
Lägg bitarna i en liten kastrull och fyll med vatten så att det täcker ingefäran. Koka upp och låt sjuda på medelvärme i 30-40minuter.
Häll av vattnet och låt ingefäran svalna något. Mät upp hur mycket ingefära du har. Tillsätt sedan samma mängd strösocker i kastrullen.
Tillsätt ca 1 dl vatten. Koka upp under omrörning och låt sedan sjuda på svag värme tills ingefäran är genomskinlig och ganska mjuk.
Tiden det tar beror lite på hur mjuk du vill ha ingefäran men runt 90 minuter skulle jag säga. Smaka av och se hur den känns med jämna mellanrum.

Häll upp strösocker på en tallrik.  
Häll av ev. kvarvarande sockerlag och häll sedan över ingefäran på fatet med strösocker. Rulla bitarna så att de täcks runt om.
Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och låt ingefäran torka.
När de torkat kan de förvaras i burk med tätslutande lock.


Donuts








RSS