2010-December-15, Skrivet av Charlotte

Knäckklubbor

Oj vad hände med tiden? Bara en dryg vecka kvar till jul och det känns som jag inte hunnit skriva ens hälften av de inlägg jag tänkt inför julafton... Får lägga på ett kol närmsta dagarna och publicera lite mer flitigt tror jag... Vårt kök har varit täckt i slipdamm i några dagar så det har varit lite dåligt med uppdateringen.


Knäckklubbor


Knäck är ju lite av standard på julbordet. Det finns ganska många exempel på dålig knäck (stenhård så att tänderna lossnar eller så mjuk att den fastnar i formen)  och det mesta beror på fel temperatur.  
Med en termometer är det superenkelt att koka knäck. Plus att man slipper kladda med kulprover som ändå inte ger ett speciellt exakt resultat.

Knäckklubbor


Knäckklubbor görs på precis samma sätt som vanlig knäck, det är ju bara formen som är annorlunda och kanske lite mer pill att få till. Jag har klippt ut cirklar i en pappskiva så att strutarna har nåt att stå i medan knäcken torkar. Klubbpinnar finns att köpa på t.ex. Panduro.

Knäckklubbor


Receptet är helt standard men vill man piffa till det lite extra så är det gott att tillsätta t.ex lite whiskey, Grand Marnier eller någon annan likör man tycker om. Kanel eller vaniljstång är en hit också :-)

Knäckklubbor
Knäckklubbor
(ca 14 klubbor)


2 dl vispgrädde
2dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 msk smör
1 dl flagad mandel

smörgåspapper
tejp
träpinnar
ev. en pappskiva

Börja med att göra pappersskivan som klubborna ska ställas i. Klipp/skär ut ca 15 cirklar med ca 3cm diameter. Palla upp pappskivan med några glas eller liknande.
Klipp ut ca 15 st kvadrater av smörgåspapper, ca 11x11 cm. Vik ihop till strutar och fäst med en bit tejp. Ställ strutarna i pappformen.

Koka upp vispgrädde, strösocker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka tills temperaturen når 125 grader. Ta av från värmen och tillsätt 2 msk smör och flagad mandel. Fördela knäcksmeten i formarna med hjälp av två skedar. Stick försiktigt ner en träpinne i varje strut. Låt knäcken stelna och kallna innan du tar bort dem från pappformen.

Förvaras i rumstemperatur i tätslutande burk i upp till två veckor.


Donuts
RSS