2013-July-10, Skrivet av Charlotte

Kryddig kycklinggryta


Sommar


Det där med att laga mat i det temporära köket har väl gått sådär. Det är kanske en kombination av flyttstök och någon form av sommarmode som man tycks hamna i när varma, ljusa sommarkvällar hälsar på? Tur att det finns takeaway ibland ;-)  Jag har utvecklat någon form av beroende av Mekong Salad på Yoi. MMMM. Jag skulle kunna äta där varje dag. Helt sant. Kombon grönmynta, fisksås, koriander och lime tröttnar jag aldrig på. Nu blev jag hungrig bara av att tänka på det.

Sommar


"Den stora flytten" känns äntligen lite mer verklig. 6 dagar kvar bara. Även om det mest är roligt har jag av någon anledning spenderat nätterna med att drömma om vattenläckor, hemska grannar och dolda fel. Men det blir nog bra det här ;-)

kryddig kycklinggryta


Det kanske kan tyckas lite konstigt att lägga in ett recept på kycklinggryta mitt i juli men det här är faktiskt något vi äter minst en gång i veckan. Det är nåt med varm, stark mat som är väldigt bra när det är varmt ute.
Sen att det är enkelt att slänga ihop är ju ingen nackdel det heller. Kanske kan vara ett bra alternativ när det börjar spruta grillad flintastek och bag-in-box vin ur öronen? ;-)

Använd gärna en riktigt kryddig chorizo. Beroende på hur modig man är kan man såklart justera upp mängden cayenne och chili. Jag är vanligtvis lite feg när det gäller stark mat men just den här rätten får gärna få ögonen att tåras lite ;-) Här har jag använt hela kycklingklubbor men lår eller ben går också såklart fint.
Receptet är för 2 personer men jag är väldigt säker på att det går att dubblera många gånger om. Grytan är nästan godare dagen efter när den fått vila lite (och ännu lite kryddigare).


kryddig kycklinggrytaKryddig kycklinggryta
2 portioner

2 kycklingklubbor utan skinn
1 chorizo
1 gul lök
1 vitlök solo
1 röd paprika
5 små potatisar
1 msk vetemjöl
1 burk krossade tomater
5,5 dl kycklingbuljong
0.5 tsk cayenne peppar eller efter smak
1 tsk torkad chili
1 tsk timjan

Skiva chorizon. Hacka lök och vitlök. Tärna potatisen och strimla paprikan. Värm en stor kastrull på medelhög värme med lite olja. Bryn chorizon och kycklingen gyllenbruna. Lyft upp ur kastrullen och lägg åt sidan sålänge. Sänk värmen något och stek lök, vitlök, poatis och paprika tills löken är mjuk. Häll tillbaka chorizon och kycklingen. Tillsätt mjölet och rör runt. Häll ner krossade tomater, buljong och kryddor.
Låt puttra under lock i ca 50 minuter på låg värme, gärna längre. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer chili. Känns grytan blaskig så låt koka utan lock i 10-15 minuter.
Servera med en bit bröd.


Donuts
RSS