2012-February-1

Kryddig spenatsoppa med kyckling


Winter bike


Å så blev det riktig vinter. Kanske nån månad för sent men jag klagar inte, sol och snö har det ju varit hela dagen så då får jag ju passa på att vara nöjd istället:-) Imorse var det sju minus när jag skulle till stallet, äntligen fick jag användning för vinterstövlarna :-)  Nä jag cyklade inte dit...



Spicy spinach soup


Den här spenatsoppan har kanske inte så mycket gemensamt med "vanlig" spenatsoppa (förutom spenaten då?) och för mig är det bara en fördel. Ni vet den där varianten med en stackars ägghalva som ensamt simmar omkring...inte min favorit.

Jag har använt hackad spenat men det går såklart att använda hel spenat och mixa soppan slät istället. Kändes som minsta motståndets väg att använda färdighackad så det fick bli så. Soppan är verkligen lättlagad och klar på en kvart, perfekt snabbmiddag med andra ord. Den håller sig fint i kylen så slipper man laga lunch också :-)

Spicy spinach soup


Kokosmjölk, citrongräs och chili ger soppan lite asiatiska smaker, något som jag tycker om men det har nog de flesta redan listat ut med tanke på receptutbudet här ;-) Kanska borde döpt receptet till Asiatisk spenatsoppa istället...nåja.
 
Spicy spinach soup


För att göra soppan lite mer matig och mättande har jag gjort kycklingfilé till.
Kycklingen har jag marinerat i en blandning av bland annat vitlök och torkad chili så att den blir riktigt kryddig, men det där går ju att justera efter tycke och smak.


Kryddig spenatsoppa med kyckling
(4 portioner)


Marinerad kyckling
2 kycklingfiléer
2 msk ljus soja
2 msk shaoxing wine (torr sherry går bra)
1 msk sesamolja
1 msk flytande honung (eller mörk sirap)
1-2 torkad chili, krossad med eller utan kärnor
2 vitlöksklyftor, krossade

2 tsk sesamfrön till stekning

Spenatsoppa
700 gram fryst, hackad spenat
2 msk olja
1 chili, finhackad med eller utan kärnor
1-2 msk färsk ingefära, riven
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 citrongrässtjälk (mortla den gärna lite för att få ut mer smak)
2-3 kycklingbuljongtärningar
1 burk kokosmjölk
2-3 dl hett vatten

Hackade jordnötter
Färsk koriander

Marinerad kyckling
Blanda alla ingredienser till marinaden, häll ner i en liten plastpåse tillsammans med kycklingfilerna och gnid in marinaden ordentligt.
Marinera i ca 30 minuter.
Värm ugnen till 200 grader.
Stek kycklingen snabbt i en het panna ihop med lite av marinaden så att kycklingen får yta.
Lägg över i en ugnsform, strö över sesamfrön och stek i ugnen tills innertemperaturen är 70-72 grader.

Gör soppan medan kycklingen blir klar.
Ta ut kycklingen när den uppnått rätt temperatur, skiva i lagom stora munsbitar.

Spenatsoppa
Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs lök, vitlök, ingefära, chili och citrongräs i några minuter tills löken är mjuk utan att ha fått färg.
Smula ner buljongtärningarna, börja med 2 st och tillsätt ev. lite mer när soppan fått koka ihop.
Häll över kokosmjölken och låt puttra i 5 minuter.
Tillsätt den frysta spenaten och rör om tills den smält och låt koka någon minut.
Tillsätt lite vatten tills soppan får lagom konsistens, ca 2 dl.
Smaka av och tillsätt ev. lite mer buljong.
Lyft ur citrongrässtjälken.

Häll upp i skålar, toppa med den skivade kycklingen.
Strö över hackade jordnötter och koriander.











RSS