2011-January-21

Lakritsmacarons

Macarons med lakrits och citron


Sötlakrits med citronfyllning är kanske mitt favoritgodis, så varför inte en macaron med samma smaker? Jag har smaksatt macaronskalen med lakritspulver och fyllningen är smörkräm med citron. Det går säkert fint att vända på det också och ha citron i skalen i stället, hmm det måste jag prova nån gång...

Lakrits


Jag har använt lakritspulver som jag köpte på Lakritsroten (en fantastisk butik som alla som är det minsta förtjusta i lakrits bara måste besöka). Hade även i ett par droppar lakritsessence för att få mycket smak men det är inte nödvändigt.

Egentligen hade jag tänkt att de skulle bli riktigt svarta men jag fick inte tag i svart färg i pulverform och jag vågade inte riktigt ha i hur mycket som helst av den gelébaserade färgen eftersom den kanske påverkar konsistensen på smeten.. Å det är ju ungefär det sista man vill när det gäller macarons ;-)
Men jag ska leta vidare efter svart färg till ett senare tillfälle...

Citron


Smörkrämen är smaksatt med citronskal och lite saft. Jag använder alltid ekologiska citroner när skalet ska användas.

Vill du ha lite mer detaljerad info och tips om hur jag brukar baka macarons så titta gärna i det här inlägget.Lakritsmacarons med citronkräm
ca 30-40 st


Macarons (grundreceptet kommer ifrån Tartelette)
120 gram åldrad äggvita, uppdelad i två skålar
35 gram strösocker
150 gram strösocker till sockerlag
50 gram vatten
150 gram mandelmjöl
150 gram florsocker
2-3 tsk lakritspulver (eller efter smak)
ev. några droppar lakritsessence
ev. svart livsmedelsfärg

Citronkräm
450 gram florsocker
200 gram osaltat smör, rumsvarmt
rivet skal av 1 citron
1-2 tsk citronsaft
0,5 tsk vaniljpulver
en nypa salt
ev. 1 msk mjölk

Macarons
Sikta mandelmjölet ihop med florsockret. Ställ åt sidan sålänge.

Blanda vatten och 150 gram strösocker i en kastrull. Koka upp till 118 grader. Under tiden; vispa 60 gram äggvita till mjukt skum i köksmaskin med ballongvisp. Tillsätt 35 gram strösocker under vispning.
När sockerlagen nått rätt temperatur, häll den i marängen med vispen igång på mellanhastighet. Häll ganska snabbt eftersom sockret gärna stelnar. Höj hastigheten och vispa marängen tills den är nere i rumstemperatur och är glansig. Det kan ta 15-20 minuter. Marängen ska vara tjock i konsistensen. Tillsätt färg om du vill.

Rör ner den andra äggvitan i mandelmjölet och ev. smaksättning.

Vänd försiktigt ner marängen i mandelblandningen. Vänd till en jämn smet. Rör inte för mycket!
Prova att klicka ut en sked smet på bakplåtspappet. Den ska flyta ut så att ytan blir slät men fortfarande hålla formen.

Fyll en sprits med marängsmeten och spritsa jämna klickar smet på bakplåtspapper. (En mall för att lättare få lika stora macarons hittar du här)

Låt macaronsen stå och torka i ca 30 minuter. De ska vara lite torra på ytan innan de gräddas, det hjälper till att hålla formen och ge den där "foten" de ska ha. Om de fort farande har en liten topp efter spritsen kan du försiktigt släta till den nu när ytan är lite fastare.
Värm ugnen till 160 grader under tiden.

Grädda i 10-15 minuter. De ska vara fasta på ytan och fått en "fot". Alla ugnar är olika så prova vilken tid som blir bäst.

Låt dem svalna innan de tas bort från bakplåtspappret.

Citronkräm
Vispa smöret mjukt, tillsätt florsockret och vispa fluffigt. Rör ner citronskal, citronsaft, salt och vanilj. Smaka av och tillsätt ev. mer citronsaft. Är konsistensen för hård för att kunna spritsa så vispa ner 1-2 msk mjölk. Fyll en spritspåse och fyll macaronskalen eller bre ut den med en sked.

RSS