2010-December-29, Skrivet av Charlotte

Laxbiffar med het dressing

Laxbiffar

Hoppas alla haft en trevlig jul med mängder av härlig julmat och snö.

Hur fint det än är med julen och hur god all mat än är kan jag känna att det är ganska skönt med något helt annat såhär i mellandagarna. T.ex. laxbiffar ;-) De här är perfeka om det finns överbliven kokt potatis från gårdagens middag och även laxen kan kokas i förväg. Biffarna är enkla att röra ihop och det går fint att dubblera receptet om det är många som ska äta.

Panko är japanskt ströbröd och finns att köpa i asiatiska matbutiker. Det är mycket luftigare än vårt vanliga ströbröd och ger en superfin yta på biffarna. Det är verkligen värt att ta den extra turen till matbutiken för att köpa Panko. Det går fint att förvara en öppnad påse i frysen, då håller det i evigheter.

Jag har gjort en ganska het dressing med torkad chili men självklart går det fint med färsk chili. I originalreceptet ingår ingen chili och den går att utesluta om man vill ha en mildare sås.

Laxbiffar




Laxbiffar med het dressing
(ca 6 biffar, receptet kommer från Wagamama cookbook)


Laxbiffar
7 msk rapsolja
1 gul lök, finhackad
1 liten morot,  finhackad
25 gram frysta ärtor
200 gram potatis
300 gram laxfilé
25 gram majskorn på burk, avrunna
salt och peppar
2-3 ägg
5 msk vetemjöl
75 gram pankoflingor

sallad till servering

Dressing
2 tsk schalottenlök, finhackad
2,5 cm ingefära, skalad och riven
1 vitlöksklyfta, skalad och finhackad
1,5 msk mirin
1 msk ketchup
1 msk vatten
1 dl rapsolja
3 msk japansk soja
1-2 torkad chili, krossad

Laxbiffar
Skala och tärna potatisen. Lägg i kastrull med kallt vatten och koka upp. Låt koka i 10 minuter. Tärna under tiden laxen. Lägg laxen i kastrullen med potatis och koka tillsammans i ca 7 minuter tills allt är genomkokt. Ta upp laxen med hålslev och häll av vattnet. Låt svalna något och sönderdela sedan laxen och mosa potatisen.

Värm en wok tills den är riktigt het och nästan börjat ryka, häll i 2 matskedar av oljan. Sänk värmen och lägg ner löken, fräs i några minuter under omrörning tills den är mjuk utan att ha fått färg. Tillsätt moroten och fräs i ytterligare 5 minuter. Lägg ner ärtorna den sista minuten. Blanda lax, potatis, lökblandningen och majs i en bunke. Krydda med salt och peppar. Blanda ner 1 av äggen och rör ihop till en formbar smet. Blir smeten för fast så tillsätt ett ägg till.
Dela upp moset i 6 lika stora delar och forma till biffar.

Lägg mjölet i en djup tallrik, ett uppvispat ägg i en annan tallrik och panko i en tredje. Värm en stekpanna och ha i resten av oljan. Vänd biffarna i mjöl, ägg och sist panko. Stek i 2-3 minuter på varje sida tills de är gyllene. Ta upp biffarna och låt rinna av på hushållspapper. Servera med sallad och dressingen.

Dressing
Vispa ihop alla ingredienser. Håller sig fint i kylskåp ett par dagar.


Donuts








RSS