2010-November-12

Macarons med äpple och kanel

Apple macarons


Macarons smaksatta med kanel och fyllda med en äppelgelé. Äpple och kanel är ju en väl beprövad kombination som nog de flesta gillar. Geléns mjuka konsistens blir väldigt fin ihop med macaronskalen.

ApplesApple macs


Äpplena får bara vara med på bild för att de var fina, i receptet använder jag färdigköpt äppeljuice.

Apple jelly


Gelén är superenkel att göra och blir så fast att det bara är att skära ut lagom stora rundlar att lägga mellan macaronskalen. Den ser inte så kul ut på den här bilden men jag ville mest visa hur den ska vara i konsistensen.

Applemacs


Äppeljuice har ju en sån fin färg naturligt så jag tycker inte det behövs någon färg men vill man så går det självklart att piffa till den lite extra med ett par droppar färg.

Applemacs
Macarons med kanel och äpple
(Det blir ca 30 färdiga macarons)


Macarons
(En lite mer utförlig beskrivning finns i inlägget Grundrecept till macarons)

120 gram åldrad äggvita, uppdelad i två skålar
35 gram strösocker
150 gram strösocker till sockerlag
50 gram vatten
150 gram mandelmjöl
150 gram florsocker
2 tsk kanel

Äppelgelé
5 dl äppeljuice
3 3/4 tsk gelatinpulver (måtten står på förpackningen )
1 vaniljstång (urskrapade frön + stång)
1 kanelstång

Macarons
Sikta mandelmjölet ihop med florsockret. Ställ åt sidan sålänge.

Blanda vatten och 150 gram strösocker i en kastrull. Koka upp till 118 grader. Under tiden; vispa 60 gram äggvita till mjukt skum i köksmaskin med ballongvisp. Tillsätt 35 gram strösocker under vispning.
När sockerlagen nått rätt temperatur, häll den i marängen med vispen igång på mellanhastighet. Häll ganska snabbt eftersom sockret gärna stelnar. Höj hastigheten och vispa marängen tills den är nere i rumstemperatur och är glansig. Det kan ta 15-20 minuter. Marängen ska vara tjock i konsistensen.

Rör ner kanel och den andra skålen med äggvita i mandelmjölet.

Vänd försiktigt ner marängen i mandelblandningen. Vänd till en jämn smet. Rör inte för mycket!
Prova att klicka ut en sked smet på bakplåtspappet. Den ska flyta ut så att ytan blir slät men fortfarande hålla formen.

Fyll en spritspåse med marängsmeten och spritsa jämna klickar på bakplåtspapper. Använda gärna en mall så att de får någorlunda lika storlek.

Låt macaronsen stå och torka i 30-60 minuter. De ska vara lite torra på ytan innan de gräddas, det hjälper till att hålla formen och ge den där "foten" de ska ha. Om de fortfarande har en liten topp efter spritsen kan du försiktigt släta till den nu när ytan är lite fastare.
Sätt ugnen på 160 grader under tiden.

Grädda i 10-15 minuter. De ska vara fasta på ytan och fått en "fot". Alla ugnar är olika så prova vilken tid som blir bäst.

Låt dem svalna innan de tas bort från bakplåtspappret.

Äppelgelé
Koka upp juice, vaniljstång och kanelstång. Låt sjuda en stund på svag värme så att smakerna hinner blandas ihop. Blanda ut gelatinet i kallt vatten (1 msk vatten till 1 tsk gelatin) och låt det svälla i några minuter. Rör ner gelatinet i den varma äppeljuicen.
Häll ut juicen i t.ex en pajform, häll i så mycket att tjockleken på gelén blir 3-4mm. Låt stelna i kylskåp.

När gelén är stelnad, skär ut rundlar i samma storlek som macaronskalen. Om gelén är väldigt torr på ytan så att den inte vill fästa mellan macaronskalen så går det bra att försiktigt pensla den med lite vatten så fäster det bättre.

Förvara de färdiga macaronsen i kylskåp, ta fram en stund innan de ska serveras så är smakerna som allra bäst. De håller sig fint i kylskåp ca 3 dagar men förvara dem i en väl tillsluten låda så att de inte smakar kylskåp...


RSS