2010-November-18, Skrivet av Charlotte

Mjuk pepparkaka med whiskeysmör

Pepparkaka


Fuskar och börjar fira jul lite såhär i november. Men det finns ju liksom inget bättre än när hela huset doftar pepparkaka. Det är ju faktiskt snart första advent också, så det så.

Mängden ingefära kan verka ganska ansenlig men det ska vara så, lovar. Kakan smakar kanske lite mer ingefära än vad "vanliga" pepparkakor gör men den kryddiga smaken (ja, det är svartpeppar i också..) passar jättefint ihop med det lena whiskeysmöret.  

Till såsen vispas smör krämigt och blandas därefter med florsocker och någon sprit, förslagsvis bourbon whiskey eller cognac.

Både kakan och såsen håller sig i kylskåp i upp till en vecka, så den passar ju perfekt som gå-på-advents-kalas-present...

PepparkakaPepparkaka


Finns kanske en sak som doftar bättre än pepparkakor och det är ju såklart hyacinter. Köpte årets första två idag, jag brukar fylla kylskåpet med hyacinter så jag kan plocka fram dem så snart de gamla blommat klart. Himla typiskt att de är nästan omöjliga att få tag i under resten av året. Hur som helst, pepparkaka var det ju...

I receptet används melass (en mörk form av sirap) men den kan vara lite knepig att få tag på. Om du inte får tag på melass så använd mörk sirap och farinsocker, det ger nästan samma smak. Om du använder farinsocker, minska mängden till 3/4 av mängden melass som är angiven i receptet.

Jag bakade bröden i långformar men det går självklart bra att göra fler småbröd istället om man vill.


Mjuk pepparkaka med whiskeysmör
(Blir 2 kakor bakade i brödformar alt. flera små. Receptet kommer från Tartine)


Mjuk pepparkaka
215 gram vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk mald kanel
0,25 tsk mald nejlika
1/2 tsk mald svartpeppar
100 gram skalad och grovhackad ingefära
200 ml hett vatten
150 gram strösocker
150 ml rapsolja
235 gram melass
1/2 tsk salt
2 stora ägg

Whiskeysmör
115 gram osaltat smör, rumsvarmt
115 gram florsocker
2 msk whiskey (alternativt t.ex. cognac eller armagnac)
en nypa salt

Mjuk pepparkaka
Värm ugnen till 175 grader.
Smörj två brödformar (ca 25x12 cm).
Blanda ihop mjöl, bikarbonat, kanel, nejlika och svartpeppar i en bunke.
Använd stavmixer eller matberedare och mixa ingefära och en del av vattnet (tillräckligt för att täcka ingefäran)  till en slät puré.
Häll över ingefäran i en stor bunke. Häll i resten av vattnet, socker, rapsolja, melass och salt. Vispa ihop för hand eller med elvisp. Tillsätt mjölblandningen och vispa på hög hastighet till en slät smet, ca 1 minut. Tillsätt äggen och fortsätt vispa tills allt är blandat. Det blir en väldigt lös smet.

Fördela smeten i formarna. Grädda i ca 45 minuter (beroende på storlek) eller tills en sticka är torr om den sticks ner i mitten av kakan.
Ta ut och låt svalna  på galler.

Kakan håller sig i kylen i upp till en vecka om den är väl inplastad.

Whiskeysmör
Vispa smöret krämigt och rör ihop med socker, sprit och salt till en slät smet. Servera rumsvarmt. Kan förvaras i kylskåp i upp till en vecka.


Donuts








RSS