2010-December-19

Mjuka pepparkakor

Mjuka pepparkakor

Om du är som jag och letar efter de tjockaste pepparkakorna på kakfatet så är det här receptet för dig... De är riktigt tjocka och mycket mjukare i konsistensen än "vanliga" pepparkakor. Istället för det vanliga kristyren är de penslade med ett tunt lager sockerglaze.

Har man en mönstrad kavel kan man få ut alla kakorna på en "kavling" men självklart går det fint att använda tradtionella formar också. Jag använde en mönstrad vas för att få lite mönster på degen som jag sen bara skurit i fyrkanter... Alla sätt är bra utom de dåliga, eller hur är det man man brukar säga ;-)

Mjuka pepparkakorMjuka pepparkakor

Här stämmer receptet överens med namnet eftersom det faktiskt är svartpeppar i degen och kanske är de lite extra kryddiga. Tänk på att degen behöver stå  kylen över natten... Det är väl så med de flesta pepparkaksrecept men jag missade det när jag läste igenom receptet och blev ju lite lätt besviken när jag sen insåg att det inte skulle bli några nybakade pepparkakor samma dag :-)


Mjuka pepparkakor
(Ca 20 kakor, beroende på storlek, receptet kommer från Tartine)


525 gram vetemjöl
1 msk kakao
4 tsk mald ingefära
1,5 tsk mald nejlika
2 tsk mald kanel
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1,25 tsk mald svartpeppar
225 gram osaltat smör, rumsvarmt
170 gram strösocker
1 stort ägg
155 gram melass (alt. 100 gram farin + 55 gram mörk brödsirap)
2 msk majssirap (glykossirap)

glasyr:
115 gram florsocker
2 msk vatten

Dag 1
Rör ihop mjöl, kakao, ingefära, nejlika, kanel, bikarbonat, salt och svartpeppar i en bunke. Vispa smöret krämigt, enklast med en köksmaskin med en "paddel". Tillsätt sockret och vispa på mellanhastighet tills det är blandat. Använd en slickepott och skrapa ner smörblandningen från sidorna när det behövs. Tillsätt ägget och vispa ihop ordentligt. Tillsätt melass och majssirap, blanda väl. Vänd ner mjölblandningen och blanda på låg hastighet tills en fast deg som släpper från bunkens kanter formats. Ta upp degen från bunken och platta ut den till en rektangel ca 2,5 cm tjock. Plasta in och ställ i kylskåp över natten.

Dag 2
Värm ugnen till 175 grader. Ta ut degen från kylen och låt den stå en stund så blir den lättare att kavla. Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord och kavla ut så att den är 7-8mm tjock. Använd antingen en mönstrad kavel och skär degen i lagom stora bitar eller använd vanliga pepparkaksformar. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Det går också bra att grädda degen som en hel kaka och skära ut dem i efterhand när de gräddats.

Grädda ca 7-10 minuter beroende på storlek. De ska fortfarande vara mjuka i mitten och lätt gyllene längs kanterna.
Rör ihop glasyren medan kakorna gräddas. Sikta florsockret så att glasyren blir helt slät.

Ta ut kakorna från ugnen och låt svalna på galler i cirka tio minuter. Pensla kakorna med ett tunt lager glasyr medan de fortfarande är varma. Låt sedan svalna helt. Kan förvaras i tätslutande burk i upp till två veckor.  









RSS