2011-January-15

Müslibars

Müslibars


De kanske inte ser så kul ut... Eller ja, de ser ju ut som müslibars gör mest förstås. Men de är jättegoda, lovar. Lite för goda kanske, jag fick ge bort nästan hela lådan eftersom jag åt dem till både frukost och lunch hum hum...  De ser ju suspekt hälsosamma ut men jag garanterar att de innehåller generösa mängder av både smör och farinsocker, puh ;-)

Müslibars


Superenkela att göra, inget som behöver gräddas ens. Bara att röra ihop och bre ut i en form och ställa in i kylen över natten.

De nötter och frukter jag använt kan självklart bytas mot andra sorter man tycker om eller som råkar finnas i skafferiet. Vill man ha lite extra smak så kan man rosta både havregryn och nötter i en torr, het panna tills de fått lite färg.Müslibars
(ca 30-40 bitar, receptet kommer ifrån the hummingbird bakery cookbook)


320 gram osaltat smör
240 ml ljus sirap
250 gram farinsocker
250 gram havregryn
200 gram riven kokos
125 gram torkade aprikoser
60 gram torkade fikon
125 gram cornflakes
125 gram solrosfrön
60 gram torkade tranbär
125 gram valnötter
125 gram russin

Täck insidan av två brödformar (alt. en stor form ca 33x23x5 cm) med bakplåtspapper.

Hacka aprikoser, fikon och valnötter.
Lägg smör, sirap och farinsocker i en kastrull och värm på medelvärme tills allt smält till en slät smet. Rör om då och då.
Lägg havregryn, kokos, aprikoser, fikon, cornflakes, solrosfrön, tranbär, valnötter och russin i en stor bunke. Blanda ordentligt.
Rör ner smörblandningen och rör om noga så att alla torra ingredienser täcks av smöret.

Fördela i formarna, släta till ytan. täck med plastfolie och ställ gärna något tungt över formarna så att müslibarsen pressas ihop ordentligt (syltburkar t.ex.).
Ställ i kylen över natten.RSS