2014-November-28, Skrivet av Charlotte

Vegolimpa - NoMeatloaf

 


Kanske är det dags för lite julrecept men jag har inte riktigt börja komma in i julstämning ännu trots att jag spanat in julskyltningen flera gånger ;-)
Kakelugnarna sprakar för fullt men jag vill ha lite snö också.
Kanske till helgen när det blir advent och godkänt att sätta upp kransen på dörren och sånt ;-)

Nomeatloaf

Här kommer recept på en lättlagad ... vegolimpa. Att det ska vara så svart att namnge saker och ting :-)

Något som inte alls hör hit är att jag upptäckte en smakkombination som blir sådär sjukt äcklig, typ som kaffe och basilika eller
kaffe och apelsin. Man tar två goda saker och så blir det någon konstigt reaktion som gör att det smakar urk.
Jordnötssmör och gul curry. Alltså. Det är inte ofta jag slänger mat, det tar verkligen emot. Men det var så helt otroligt äckligt så det gick
inte att äta.
Intressant, eller hur? ;-)  
Nåja. Ingen curry eller jordnötter i det här receptet. (ja jag äter pb helst ur burken med sked)

Nomeatloaf

Listan över ingredienser må se lång ut men det här är lättlagat - och gott :)
Jag gör det enkelt genom att köpa gröna linser på burk, orkar man går det självklart bra att
koka motsvarande mängd torkade.

Nomeatloaf

Tillbehören gör ju sitt såklart och en god brunsås, lite äppelmos och potatis är väl vad jag skulle rekommendera. Mmm ;-)
Resterna förvaras i kylen och kan ätas kalla eller värmas på, vilket som. Kall skulle jag kanske testa att ha den i wraps, typ som falafel ni vet. Nu blev jag lite hungrig...

Nomeatloaf



Vegolimpa
(1 limpa, ca 4 portioner)


1 burk gröna linser, sköljda
2 msk linfrön
1,5 dl stark, varm, buljong (ca 0,75 tärning)
2 dl valnötter, hackade
1 vitlök solo, finhackad
2 små gula lökar, finhackade
1 selleristjälk, finhackad
1 morot, riven
1/2 äpple, skalat och rivet
1 dl russin
svartpeppar efter smak
torkad timjan efter smak (ca 1 tsk)
1.5 dl havregryn, mixade till grovt mjöl
2 skivor "gammalt" bröd* mixade till grovt ströbröd

*jag har använt rostbröd som jag rostar några gånger så det blir torrt

Glaze
1 msk risvinäger (eller annan mild vinäger)
1 msk lönnsirap (eller annan ljus sirap)
1 msk äppelmos
1 msk smält smör

Värm ugnen till 175 grader. Klä en brödform med bakplåtspapper.

Blanda linfrön med den heta buljongen, ställ åt sidan sålänge.
Rosta de hackade valnötterna i en torr stekpanna så att de får lite färg.
Hetta upp lite olja i en stekpanna, stek löken tills den blir mjuk men inte fått färg. Tillsätt selleri och vitlök och stek ca 1 minut till.
Tillsätt morötterna och stek ytterligare någon minut. Tillsätt rivet äpple, russin och de hackade nötterna. Blanda runt allting och
låt bli genomvarmt. Krydda med timjan och peppar. Ta bort från värmen och ställ åt sidan.

Mixa 3/4-delar av de gröna linserna till en nästan slät smet, lägg över i en stor bunke. Tillsätt de hela linserna, lökblandningen, brödsmulor,
havregrynsmjölet, linfrön och buljongen. Blanda ordentligt, gärna med händerna. Smaka av med salt och peppar.

Bred ut smeten i den färdiga formen. Tryck ner smeten ordentligt.

Glaze
Smält smöret och blanda med vinäger, sirap och äppelmoset. Bred glazen över den ogräddade "limpan".

Grädda i ca 45 minuter (lägg folie över om den får för mycket färg). Låt vila i 15 minuter innan servering.
Servera varm eller kall. Rester kan förvaras i kylen.


Donuts








RSS