2011-July-14, Skrivet av Charlotte

Fläderpanna cotta med limejelly och kanderad lime

Elderflower panna cotta



Finns ju inte mycket som doftare finare än fläderblom så lite fläder måste ju få vara med såhär när det är säsong.
Tyvärr har jag inte haft möjlighet att plocka någon egen men hittade riktig, ekologisk flädersaft i mataffären (utan citronsaft som den gärna är utblandad med annars).

Jag tycker kombinationen fläder/lime är super och egentligen godare än fläder/citron men vill man hellre ha citron så går det såklart bra att byta ut mot det i receptet.

Elderflower panna cotta


Nä jag har inte Photoshoppat färgen på jellyn, den blev faktiskt sådär galet grön. Livsmedelsfärg i pulverform är liiiite starkare än flytande karamellfärg....;-)
Om du vill ha den där "tiltade" effekten mellan de olika lagren så är det bara att låta formarna stå snett medan panna cottan stelnar. Kyl formarna ordentligt innan jellyn hälls över, gärna i frysen, så att inte panna cottan smälter av värmen.

Candied lime


Kanderad lime är jätteenkelt att göra. Nästan all frukt går bra att kandera sålänge den har någorlunda fast fruktkött, bär är t.ex. lite svårare eftersom de gärna kokar sönder.
Limen kokas först i några minuter i vatten för att få bort lite av den beska smaken.

Candied lime
Så här ser de ut "au naturel" utan färg...


Koktiden beror på hur tjocka skivorna är. Allra bäst blir de om de skivas med mandolin (eller om du är bättre än jag på att skiva tunt för hand...). De är klara när de vita delarna blivit genomskinliga.

Candied lime
...å här har de fått lite hjälp på traven med den gröna färgen ;-)


Jag testade att färga limen lite extra grön genom att färga sockerlagen den kokas i. Det gick ju ganska bra :-)

Candied limeCandied lime


De färdiga skivorna håller sig flera veckor i kylskåp och är goda att äta som de är eller fina som garnering.

Elderflower panna cotta




Fläderpannacotta med limejelly
(4 portioner)


Panna cotta
3 dl grädde
25 gram strösocker
0.5 dl flädersaft (koncentrat)
1 tsk gelatinpulver* (plus 1 msk kallt vatten)


Limejelly
1 dl färskpressad limejuice (ca 4-5 st lime)
0.5 dl vatten
1.5dl flädersaft (koncentrat)
2 dl strösocker
2,25 tsk gelatin* (plus 2.5 msk kallt vatten)
grön livsmedelsfärg

Kanderad lime
2-3 limefrukter
3 dl vatten
3 dl strösocker
strösocker till garnering
ev. grön livsmedelsfärg

* Det går givetvis bra att använda gelatinblad istället, följ då anvisningarna på förpackningen.

Förbered fyra portionsformar att hälla upp panna cottan i.
Vill du ha den "tiltade" effekten som på bilden så luta formarna så att panna cottan kan stelna snett.

Panna cotta
Rör ut gelatinet i det kalla vattnet, låt svälla i några minuter.
Värm under tiden grädde och socker i en kastrull så att sockret smälter, det ska bli hett men utan att grädden kokar.
Tag bort kastrullen från värmen och rör ner gelatinet, rör tills det smält helt. Tillsätt flädersaften och rör om. Häll upp i formarna, fyll dem till hälften. Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan in i kylen, låt stelna i minst fyra timmar eller över natten.

Ställ gärna formarna i frysen 30-60 minuter innan jellyn hälls på så att panna cottan inte riskerar att smälta.

Limejelly
Rör ut gelatinet i vattnet och låt svälla i några minuter.
Värm limejuice, vatten och strösocker i en kastrull så att sockret smälter, låt det bli så varmt att det nästan kokar.
Ta bort kastrullen från värmen och rör ner gelatinet, rör om så att det smälter helt. Tillsätt grön färg och rör om ordentligt, tillsätt flädersaften.

Häll försiktigt limeblandningen över panna cottan. Ställ in i kylen och låt stelna i minst fyra timmar, gärna längre.

Om du vill vända upp panna cottan/jellyn vid servering, doppa formarna snabbt i hett vatten så lossnar de lättare. Gelatinet smälter vid ca 40 grader så låt inte formarna bli för varma.

Servera med citronmeliss och kanderad lime.

Kanderad lime
Tvätta och skiva limen i tunna skivor, använd gärna en mandolin för att få riktigt tunna skivor (ju tunnare desto kortare koktid).

Koka upp en kastrull med vatten. Låt vattnet sjuda och lägg ner limeskivorna i ca 2 minuter.
Häll av vattnet.

Koka upp socker och vatten i en kastrull med så stor yta som möjligt, det behöver inte vara speciellt "djupt" med vatten men ytan bör vara tillräckligt stor så att limeskivorna inte ligger ovanpå varandra.
Lägg i limeskivorna när sockret smält och blandningen småsjuder.
Vill du färga limen så tillsätt livsmedelsfärg.
Låt sjuda på låg temperatur i ca 45-60 minuter beroende på hur tjocka skivorna är. De är klara när de börjar bli genomskinliga i de vita delarna.

Ta upp skivorna och låt rinna av på galler.
Låt svalna och vänd sedan skivorna i strösocker. De håller sig fint i flera veckor i tätslutande burk i kylskåp. Förvara med bakplåtspapper mellan varje lager så att de inte klibbar ihop.


Donuts








RSS