2010-November-28, Skrivet av Charlotte

Pepparkakscupcakes med lingonfrosting

Vinterbild


Äntligen är det vinter! Så himla trevligt med snö, det blir så ljust och fint. Och tyst. Och kallt. Bara bra saker.

Pepparkakscupcake


Lingon och pepparkaka verkar vara en väldigt poppis kombination om man tittar runt på matsajter och i tidningar, men det är ju inte så konstigt eftersom det passar himla bra ihop.
Lite lagom juligt såhär på första advent. Bra uppvärmning liksom.

PepparkakscupcakePepparkakscupcake


Jag fuskade och använde färdigköpt pepparkakskrydda, allra godast blir det kanske om man mal sina egna kryddor så att de är riktigt färska med massor utav smak.
Frostingen är en enkel smörkräm smaksatt med lingonessance.


Trevlig första advent!



Pepparkakscupcakes med lingonfrosting
(ca 12 normalstora muffins)


Cupcakes
100 gram osaltat smör, rumsvarmt
2,5 dl strösocker
2 ägg
1,5dl gräddfil
3 dl vetemjöl
2 msk pepparkakskryddor
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt

Frosting
115 gram osaltat smör, rumsvarmt
230 gram florsocker
ca 1 msk mjölk
ca 1 tsk lingonessance
1 dl lingon (frysta går bra)
röd hushållsfärg

Cupcakes
Värm ugnen till 200 grader.
Ställ pappersformar i en muffinsform av plåt (så håller de formen finare).

Rör smöret mjukt, tillsätt sockret och vispa det pösigt med elvisp eller för hand. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ihop.
I en annan bunke; blanda mjöl, kryddor, bikarbonat och salt. Sikta ner mjölblandningen i smörblandningen.

Fördela smeten i formarna, fyll dem ca 2/3.
Grädda i cirka 15 minuter, testa med en sticka om de är klara i mitten.

Lingonfrosting
Rör smöret mjukt, tillsätt florsocker och rör ihop. Tillsätt därefter mjölk, essance och färg. Tillsätt eventuellt lite mer mjölk för att få en bra konsistens. Rör försiktigt ner lingonen. (Är lingon helt frysta kommer frostingen bli hård igen eftersom smöret stelnar, låt frostingen stå i rumstemperatur ett tag så mjuknar den igen.)

Fyll en spritspåse och garnera muffinsen med frostingen.



Donuts








RSS