2011-December-21

Candy cane marshmallows

Candy cane marshmallowsOj vad tiden bara gick utan att det blev några uppdateringar... Men nu till jul kan jag ju inte låta bli...Förhoppningsvis blir det fler inlägg på det nya året också. Ibland räcker inte tiden till...aja ni vet hur det är :-)

Hur som helst... det är inte därför jag är här ;-) Marshmallows. Jag trodde det skulle vara svårt att göra marshmallows, de ser liksom lite.. tja..avancerade ut?
Men jag lovar, det är himla enkelt. Allt som behövs är några varianter av socker, vatten och gelatin.
Jag kan förvarna om att de måste stå och torka över natten i rumstemperatur, bara så man inte blir besviken att det inte blir någon provsmakning samma dag ;-)

Candy cane marshmallows


Marshmallowsen kan såklart varieras med olika smak, nu till jul har jag valt pepparmint för att få lite passande candy cane-smak på dem.
Perfekt gå bort-present i en cellofanpåse. Kan rekommendera att toppa en varm choklad med 2-3 marshmallows, då är det bara snön som saknas för den perfekta vinterdagen ;-)

Candy cane marshmallows


Candy cane marshmallows


Det som kan vara bra att ha är en godistermometer, det går att använda sig av kulprovet men allt blir så mycket enklare med en termometer. 116 grader ska sirapen kokas till, det motsvarar en "mjuk kula" som håller formen om man gör ett kulprov i kallt vatten.
En annan sak man behöver är en köksassistent/köksmaskin med en ballongvisp.


Candy cane marshmallows


Candy cane marshmallows


Den färdiga marshmallowssmeten hälls upp i en smörad form. Sen är den egentligen klar men vill man ha det mamorerade mönstret på toppen så är det bara att droppa på några droppar röd karamellfärg och göra mönster med en matkniv. Bara att gå bananas med kreativiteten ;-)


Candy cane marshmallows
Candy cane marshmallows
(Ca 60st)


2.5 msk gelatinpulver
120 ml kallt vatten

3 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl majssirap
1/4 tsk salt
120ml vatten

0.5 tsk pepparmintsextrakt (eller efter smak)
några droppar röd karamellfärg

florsocker till formen och till garnering

Smöra en form ordentligt, ca 20x25cm (hellre mindre än större). Pudra med lite florsocker.
Häll 120ml kallt vatten i bunken på köksmaskinen. Strö över gelatinpulvret och ställ åt sidan medan du gör sirapen.

Blanda strösocker, majssirap, salt och 120 ml vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning. Låt sedan koka på låg värme utan att röra om, tills sirapen når en temperatur av 116 grader.*
Det kan ta en stund, ca 30-60 minuter.

Slå på köksmaskinen på låg hastighet med en ballongvisp. Häll försiktigt ner sirapen i gelatinblandningen. Höj hastigheten ordentligt och vispa i cirka 10 minuter tills smeten är tjock, vit och dubblat i storlek. Tillsätt pepparmintsextraktet och vispa 1 minut.

Tag fram den förberedda formen och vänd ner smeten. Du kan platta till ytan med lätt fuktade händer.
Droppa på några droppar färg, ca 7-8 droppar. Ta en matkniv och dra genom färgdropparna för att skapa ett marmorerat mönster på ytan.
Låt formen stå i rumstemperatur, otäckt, i minst 8 timmar.

Pudra en skärbräda med florsocker. Lossa försiktigt marshmallowsen från formens kanter och lyft upp hela "kakan" på skärbrädan. Enklast går det med lätt fuktade händer och en smörad stekspade.

Smöra en vass kniv och skär marshmallowsen i lagom stora bitar, ca 2x2cm. Rulla alla sidor (förutom den marmorerade toppen) i florsocker.
Förvara i tätslutande plastburk i rumstemperatur. De klarar sig fint i 2-3 veckor.

*Om man inte har en termometer går det också att göra ett kulprov. Droppa en liten mängd av sirapen i att glas med kallt vatten, den ska formas till en mjuk kula som håller formen.
RSS