2010-November-9, Skrivet av Charlotte

Pumpabröd

Pumkin


En blandning av matbröd och sockerkaka kanske man skulle kunna säga. Ett jättegott bröd som passar lika bra till en eftermiddagsfika som till frukost. Pumpan ger den fina färgen och smaksatt med kanel och muskot är det verkligen ett bröd som passar nu på hösten.
I mitten gömmer sig ett lager av cream cheese vilket passar väldigt bra till det ganska söta brödet.

November är högsäsong för pumpa och mycket tack vare Halloween är det lätt att få tag på fina pumpor i vilken matbutik som helst.
De sk. Halloweenpumporna går fint att göra puré av men försök hitta en som inte är sådär enormt jättestor, de mindre är ofta godare.

Pumkin


Spara gärna pumpafröna, de är goda att rosta. Tvätta dem med tex en diskborste så att fruktköttet försvinner och sprid ut dem på bakplåtspapper. Rosta dem med lite olja i ca 15 minuter på 160 grader.

Pumkin


Jag ångade pumpan, jag älskar min lilla bambuångare så jag ångar allt som finns ;-) Skär pumpan i klyftor och skrapa ur kärnorna. Ånga tills fruktköttet är genommjukt. Det tog ungeäfr 30 minuter för bitarna på bilden.
Det går också bra att baka pumpan i ugnen. Skär då upp den på samma sätt och lägg bitarna med skalet uppåt och baka i 180 grader tills fruktköttet känns mjukt.

Pumkin


Skrapa ur det mjuka köttet och mixa det med stavmixer eller i matberedare. Låt sedan purén rinna av i kaffefilter eller genom en handduk. Klart!

Jag köpte en liten pumpa på ca 1 kilo och den räckte till att göra 200 gram pumpapuré (jag halverade receptet). Köper du en större pumpa och får mycket puré över så går den fint att frysa in.

Självklart går det bra att använda färdigköpt puré men den är inte jättelätt att få tag i. Om du köper färdig så köp en som är okryddad.

PumkinPumkin
Pumpabröd
(receptet ger 2 bröd och kommer från joy of baking)


Cream cheese-fyllning
225 gram cream cheese
100 gram strösocker
2 stora ägg
1,5 msk vetemjöl

Pumpabröd
110 gram pekan- eller valnötter
450 gram vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3/4 salt
1 msk kanel
0,25 tsk muskot
4 stora ägg
400 gram strösocker
225 gram smält smör, svalnat
425 gram pumpapuré
120 ml vatten
1,5 tsk vaniljextrakt

Rostade nötter
Värm ugnen till 175 grader. Sprid ut nötterna på en bakplåt och rosta i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills nötterna är gyllene i färgen. Ta ut och låt svalna, grovhacka nötterna.

Cream cheese-fyllning
Vispa cream cheesen mjuk för hand eller med elvisp. Tillsätt sockret och vispa ihop. Vispa ner ett ägg i taget och blanda lätt. Vispa inte för mycket, då blir blandningen för lös. Rör ner mjölet.

Pumpabröd
Smörj och mjöla två brödformar.

Blanda ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, kanel och muskot i en stor bunke.
Vispa upp äggen i en annan bunke. Tillsätt socker och smör, vispa ihop. Rör ner pumpapuré, vatten och vaniljextrakt.

Vänd ner mjölblandningen i äggblandningen och rör försiktigt ihop, rör inte för mycket då blir brödet torrt.

Dela smeten i två delar och fördela den ena delen i de två formarna. Fördela cream cheese-fyllningen i formarna och sedan resten av brödsmeten.

Grädda i 55-60 minuter, testa med en tandpetare att brödet är klart.
< br> Låt svalna ca 10 minuter på galler och lossa sedan bröden från formarna.

Servera varm eller kall. Bröden går fint att frysa.


Donuts
RSS