2012-October-27

Pumpagryta med curry


Pumpagryta


Bloggen lever - typ. Jag har inte glömt bort den i alla fall men ibland blir det lite tidsbrist :-)
Men lagar mat gör jag ju förstås så jag hoppas på att kunna uppdatera med lite recept i framförallt savory-kategorin nu i vinter.

Nåja. Det är höst - och lite vinter? - och jag gillar verkligen höstmat.
Vad passar bättre än en varm gryta nu liksom? Grytor är ju oftast ganska enkla recept som går jättebra att dubblera och spara till lunch och matlådor. Så även detta recept förstås.


Pumpagryta


Pumpagrytan är ju snudd på vegetarisk och jag vågar tro att även inbitna köttätare blir glada av att smaka det här.
Vill man ha rätten vegetarisk så är det bara att ta grönsaksbuljong istället för kycklingfond.

Jag har varit ganska generös med mängden curry, om man vill ha en mildare smak så räcker kanske ca 1msk. Om man istället vill ha lite mer sting är Stark curry eller en tesked Sambal Oelek gott.

Pumpagryta


En fördel med köttfri gryta är att det inte behöver koka i timmar för att bli mört. 20 minuter så är det klart!

Matbutikerna har blivit väldigt bra på att erbjuda pumpa så det borde inte vara alltför svårt att få tag på en fin liten Jack-O-Lantern (jag vet faktiskt inte vad den heter på "riktigt". Vanlig pumpa?). Speciellt nu runt Halloween förstås :-)  Annars så går det lika bra med Butternut squash.  

Pumpagryta





Pumpagryta med curry
(4 portioner)


olja till stekning
2 gula lökar
2 stjälkar citrongräs
3 msk gul curry paste (eller 2-2 msk curry-pulver)
1 msk gult senapsfrö
0.5 msk mald kardemumma
ca 700 gram pumpa eller butternut squash
ca 300 gram sötpotatis
2-3 tärningar kycklingbuljong (eller motsvarande mängd fond)
2.5 dl vatten
1 burk kokosmjölk
1 burk kikärtor

Pitabröd och limeklyftor till servering


Finhacka löken. Skala och tärna pumpan och potatisen (ca 2cm). Ta bort de yttersta torra skikten av citrongräset, banka försiktig med en mortel eller baksidan av en kniv. Behåll citrongräsen hela så är de lättare att plocka ur grytan. Skölj kikärtorna.

Värm oljan i en tjockbottnad kastrull. Fräs försiktigt lök, curry, kardemumma, senapsfrö och citrongräs i några minuter.

Vänd ner pumpa och potatis och rör runt så att bitarna täcks av kryddblandningen. Höj temperaturen och tillsätt buljong, vatten, kokosmjölk och kikärtor. Koka upp och låt puttra i ca 10-15 minuter tills pumpan är genomkokt.
Jag brukar ta av locket de sista 5 minuterna för att göra grytan lite krämigare.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer buljong eller curry.

Servera med pitabröd och några limeklyftor.









RSS