2011-June-23

Rabarberparfait med kokosflarn

Parfait



Vädret får ju det sannerligen att kännas att midsommar börjar närma sig ;-) Vad vore midsommarhelgen utan 13 plus och ösregn liksom...

Hursomhelst så gör man ju vad man kan för att det ska kännas som sommar ändå. Å vad är mer somrigt än rabarber... rabarber och jordgubbar förstås ;-) Kanske en av de bästa smakkombinationer som uppfunnits? Ja jag vet inte men bra är det iaf.

Jordgubbar


Till midsommar ska det vara jordgubbar såklart och nu finns det ju svenska gubbar att köpa  (även om jag köpte nederländska för en månad sedan och de var minst lika goda, men det får man väl inte säga ;-) ).

Säsongen för rabarber är ju inte så lång och mängden socker till stekningen får nog anpassas lite efter hur långt in på sommaren det är. Den tidiga rabarbern är ju lite mjällare och mildare i smaken medan den jag använde nu var ganska ordentligt sur och krävde en hel del socker.

Parfait är himla enkelt att göra (även om det låter mer avancerat än glass?) och kräver ingen glassmaskin. Det går åt ganska många äggulor men då finns det ju en anledning att göra en maräng eller macarons också ;-) Smakvariationerna är ju oändliga och här hittar ni en annan variant.

Parfait
Servera i portionsformar eller frys i en stor form och skär sedan upp i bitar....


Parfait
...eller i en liten flarnbåt kanske ;-)




Rabarberparfait med kokosflarn
(ca 3-4 portioner, receptet går bra att dubbla)

 
Kokosflarn (ca 10 st)
50 gram smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 msk vispgrädde
1 dl riven kokos
1 dl flagad eller hackad mandel
1/4 dl vetemjöl

Stekt rabarber
ca 3 stjälkar rabarber
3 msk smör
0.5-1 dl strösocker
en nypa vanilj
1-2 tsk mald kardemumma

Parfait
4 äggulor
85 gram strösocker
3/4 dl  vatten
3 dl kall vispgrädde
1 krm salt

Kokosflarn
Värm ugnen till 175 grader och förbered några plåtar med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Rör ner samtliga ingredienser i smöret och rör till en jämn smet.
Klicka ut på plåtarna med hjälp av en matsked, lägg dem med ordentligt mellanrum eftersom smeten flyter ut (ca 5 per plåt är ganska lagom).
Grädda mitt i ugnen ca 5-6 minute tills flarnen fått färg och är gyllene i kanterna.
Ta ut och låt svalna, (vill du forma dem så lossa dem försiktigt från plåten medan de fortfarande är ganska varma och häng dem över ett flarnjärn...ett dammsugarrör fungerar också, har provat ;-))

Stekt rabarber
Skala rabarbern och skiva den tunt. Smält smöret i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt sockret och rör runt tills det smält. Lägg ner rabarbern och stek den mjuk. Tillsätt kardemumma och vanilj, smaka av.
Låt svalna helt innan den vänds ner i parfaiten.

Parfait
Ta fram så att du har alla ingredienser uppmätta och klara innan du börjar.
Förbered ett isbad i en bunke stor nog för att mixerbunken ska få plats. Lägg äggulorna i bunken till en mixer/köksmaskin. Vispa med ballongvisp på hög hastighet i ca 4 minuter tills äggulorna är ljusa i färgen.
Medan gulorna vispas; blanda socker, vatten och salt i en liten kastrull. Koka upp och värm tills temperaturen är 110 grader.
Ta genast bort från värmen och häll ner sockerlagen i en tunn stråle i äggulorna (vispen ska vara igång!). Äggulorna kokas av den varma sirapen och kommer att tjockna ordentligt. Fortsätt vispa på hög hastighet i några minuter så att blandningen svalnar. När blandningen är klar ska den vara tjock, fluffig och ljusgul. Ställ bunken i isbadet så att äggen svalnar helt och hållet.

Vispa under tiden grädden i en annan bunke.
Vänd försiktigt ner grädden i äggulorna med en slickepott, vänd sedan ner den stekta rabarbern. Rör så lite som möjligt så att inte så mycket luft försvinner.

Häll upp blandningen i serveringsskålar. Täck skålarna med plastfolie och ställ i frysen. Portionsformar tar ca en timme att frysa, gör du en stor form tar det ca 2-3 timmar. Gör du portionsformar som du vill vända upp, låt dem stå en stund extra.

Servera med kokosflarnen och skivade jordgubbar.









RSS