2012-December-8, Skrivet av Charlotte

Rompraliner

Rompraliner


Så här i december börjar det ju såklart bli dags för lite julrecept. De här passar både bra till glöggen och som gå-på-julkalas-present.
Pralinerna är otroligt snabblagade och passar julstressade kockar bra ;-)
Bara att röra ihop och rulla. Eftersom de inte innehåller varken choklad eller smör så är de enkla att doppa i smält choklad (de smälter inte som t.ex tryfflar gärna gör).

Pralinerna går fint att förbereda en vecka eller två i förväg. Allra godast blir de om de får stå till sig ett par dagar i kylskåp, då kommer romsmaken fram allra mest :-)

Rompraliner

Receptet är ganska flexibelt och man kan använda lite av det man tycker om, både vad gäller val av spritsort, nötter och topping.
Jag har använt rom för att jag tycker det är godast men en söt, kola-aktig whiskey (typ Jack Daniels) går lika bra om man föredrar det.

Rompraliner

Rompraliner

Kakao, florsocker, mörk choklad och pistagenötter är de toppings jag har använt. Andra former av nötter eller choklad skulle säkert bli himla bra det också :-)

Rompraliner

I receptet använder jag vaniljrån men digestivekex, shortbread eller någon annan form av torra kex funkar säkerligen fint också. Jag gillar rån för att de är ger lite chrunch och vaniljsmak.

Rompraliner
Rompraliner
ca 40st  Receptet kommer ifrån Joy of baking


150 gram rostade pekannötter
125 gram vaniljrån
60 gram florsocker
15 gram kakao
2 msk ljus majssirap
60 ml rom

Toppings t.ex
florsocker
kakao
smält mörk choklad
finhackade pistagenötter

Hacka nötterna fint (eller mixa snabbt i matberedare). Kör vaniljrånen i matberedare till smulor och blanda med nötterna i en bunke. Rör ner florsocker och kakao. Tillsätt majssirap och rom. Smaka av och tillsätt ev. mer rom.
Kyl smeten i ca 30 minuter. Forma ca 40 bollar och rulla dem i valfri topping.
Förvara i kylskåp i burk med tätslutande lock. Pralinerna håller sig i flera veckor och blir godast om de får stå ett par dagar i kylskåp innan servering.


Donuts
RSS