2010-December-16

Rostad sötpotatis och rödkålssallad

Rostad sötpotatis


Här är två grönsaksrecept som brukar vara uppskattade på julbordet. Dessutom är de enkla att röra ihop och salladen kan göras i förväg.  

Sötpotatisen brukar ha en strykande åtgång och uppskattas av den mest inbitne grönsakshataren. Jag tror det  egentligen är ett Thanksgiving-recept men sötpotatisen passar lika bra till jul med skinka istället för kalkon. På bilden har jag serverat med rökt kalkon, det passade fint till det också. Fuska förresten inte med burkköpt ingefära, den smakar inte alls lika bra som färskriven.

Rostad sötpotatis


Rödkål finns väl på de flesta julbord men då kanske i kokt variant. Rödkål har en sån mild smak och är jättegod att äta råriven. Den här salladen går fint att förbereda i förväg och förvara i kylskåp fram till servering. Jag är i vanliga fall inte speciellt förtjust i att ha frukt i maten men äpplet i den här salladen ger bara lite syrlighet och gör det inte till en fruktsallad.


Rostad sötpotatis och rödkålssallad
(ca 4 portioner)


Rostad sötpotatis
500 gram sötpotatis, skalad och tärnad
2 msk färskriven ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 dl hackade valnötter
1 msk rapsolja
3 msk flytande honung

Rödkålssallad
5 dl riven rödkål
1 syrligt äpple, skalat och tärnat
1 dl flagad mandel
2 msk rapsolja
0,5 msk balsamvinäger
2 tsk dijonsenap
salt och peppar

Rostad sötpotatis
Värm ugnen till 200 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen ca 30 minuter tills potatisen har en fin färg och är genomstekt. Rör runt då och då så att potatisen får fin färg runt om.

Rödkålssallad
Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och peppar. Servera direkt eller täck över med plastfolie oh förvara i kylskåp fram till servering.

RSS