2010-December-10, Skrivet av Charlotte

Saffransbullar american style

Saffransbröd

Nu är tionde luckan i min fina kalender öppnad. Det är så himla fint med all snö, det blir liksom automatiskt julstämning då. Men ingen jul utan saffran förstås.

Saffransbullar är ju en såndär sak som man nästan måste baka själv. Färdigköpta har ofta en fin färg men de smakar aldrig tillräckligt mycket saffran. De ska vara sådär riktigt riktigt gula och verkligen smaka saffran, då är jag nöjd :-) Jag har använt ganska mycket saffran i receptet men det är ju bara jul en gång om året så...


Saffransbröd


Fyllda med mandelmassa och täckta med ett tjockt lager glasyr  så blir de här bullarna riktigt saftiga och ganska mäktiga, precis som det ska vara.

Saffransbröd



Saffransbullar, American style
(ca 12 bullar.  Receptet är baserat på ett vetebrödsrecept från boken Riddarbageriets söta)


Topping
rivet skal och juice från en apelsin (ca 2 msk juice)
200 gram philadelphiaost
75 gram vit sirap
100 gram florsocker

Fyllning
250 gram mandelmassa
100 gram smör, rumsvarmt
50 gram strösocker
1 paket saffran

Bullar
450 gram vetemjöl
200 gram mjölk
80 gram strösocker
60 gram smör
30 gram jäst
5 gram salt
2 paket saffran
ca 2 dl russin

till pensling:
1ägg
2 msk vatten
1 tsk salt
ca 0,5dl råsocker

Topping
Blanda samtliga ingredienser till toppingen. Vispa fluffigt och ställ i kylskåpet.

Fyllning
Rör smöret mjukt, tillsätt mandelmassan och rör krämigt. Tillsätt socker och saffran, rör ihop till en slät kräm. Ställ åt sidan sålänge.

Bullar
Smält smöret och blanda med mjölken. Rör ner saffran och låt blandningen kallna. Blanda alla ingredienserna i en bunke till en köksmaskin. Blanda på mellenhastighet i 10 minuter. Låt degen vila i tio minuter. Platta ut degen på en tallrik och ställ den i frysen i 10-20 minuter. Smörj en form med höga kanter.

Kavla ut degen så att den blir 30 cm bred och ca 3 mm tjock. Bred ut fyllningen över degen. Strö över russin. Kavla ner fyllningen så att degen blir ungefär 2 mm tjock. Rulla ihop till en rulle, lägg skarven nedåt. Skär rullen i cirka 10-12 bitar som väger ca 80 gram styck. Placera bullarna i formen med några centimeters mellanrum. Tryck ned mitten på bullarna medett finger. Täck över formen med en kartong och låt jäsa i 60 minuter.

Värm ugnen till 220 grader.  Rör ihop ägg, salt och vatten. Pensla bullarna med äggbladningen. Strö över råsocker. Grädda i cirka 10-15 minuter. Ta ut bullarna från ugnen och bred över toppingen. Låt bullarna svalna innan de tas ur formen.  


Donuts








RSS