2010-November-22

Shortbread

Shortbread


Shortbread kan nog vara mina favoritkakor. Iofs gillar jag ju nästan alla sorters kakor men de här är inte sådär ruskigt söta och det gör dem så himla goda.
Smör smör smör. Massor utav smör ger den goda smaken och gör kakorna väldigt mäktiga. I det här receptet används majsstärkelse vilket också bidrar till den speciella, lite "korta" konsistensen och smaken.

Det är ju heller inte så dumt att de är väldigt lättbakade, det är bara fem ingredienser som går på ett kick att röra ihop.

Shortbread


Det kanske bara är jag som tycker shortbread är lite juligt (även om jag äter dem året runt såklart). Kanske är det de traditionella, rutiga burkarna de brukar säljas i som bidrar till det, jag vet inte?

Jag vet att jag skrev att pepparkakan i föregående inlägg var en trevlig adventsgåva, men jag får väl säga samma sak en gång till. Vem skulle inte bli glad över en liten burk hembakade shortbread?


Shortbread
(Ger ca 50st 5x1cm kakor. Receptet kommer från Tartine)


255 gram mjukt, osaltat smör (det ska vara riktigt mjukt, som majonnäs ungefär)
1/2 tsk salt
255 gram vetemjöl
75 gram majsstärkelse
70 gram strösocker + ca 50 gram till garnering

Värm ugnen till 160 grader.
Smörj fyrkantig en form (ca 15x25cm) .
Rör smöret riktigt mjukt i en bunke, tillsätt salt och fortsätt röra tills saltet löst sig. Tillsätt strösockret och blanda ihop.
Sikta ner mjöl och majsstärkelse i en annan bunke och blanda ihop ordentligt. Rör sedan ner mjölblandningen i smöret. Blanda till en mjuk deg.

Tryck ut degen i formen, platta till den så att ytan blir slät. Degen ska vara ungefär 1,5cm tjock. Grädda tills ytan är ljust gyllenbrun, cirka 30 minuter.

Ta ut från ugnen och låt svalna något, täck med strösocker (det är lättare att täcka hela ytan om man vickar formen lite).
Använd en tunn, vass kniv och skär i fingerstora rutor (ca 5x1cm). Låt inte formen svalna för mycket innan du skär kakorna, då spricker de gärna.  
Låt svalna helt innan kakorna tas upp från formen.

Kan förvaras svalt i tätslutande burk i cirka 2 veckor.

RSS