2014-August-19, Skrivet av Charlotte

Svamp Stroganoff


När jag var i London senast gick det hela tiden en otroligt irriterande reklam om Worcestershiresås. De gjorde Bloody Mary och varma smörgåsar med smältost och W-sås.
Såg inte alls gott ut men jag tror jag blev hjärntvättad för typ det första jag gjorde när jag kom hem var att köpa en flaska och laga ihop det här receptet.
Tur att det inte var tv-shop, det hade blivit dyrt.
Hotellbadrum med teve vid badkaret kan för övrigt vara bästa uppfinnigen någonsin. Russinfingrar någon?
Hursomhelst.

Mushroom Stroganoff


Korv är en rätt äcklig matvara. Man ser ju liksom inte ens vad den innehåller. Det är väl det som är poängen iofs. På ica står det till och med Matkorv på den hyllan, ifall man skulle bli förvirrad och tro det var nån annan sorts korv (?).
Men. Jag gillar korv Stroganoff. Eller ja, smaken alltså. Svamp Stroganoff blir det numera och det är inte alls ett tokigt substitut. Vill ni göra det här receptet med biff så är jag övertygad om att det går alldeles prima. Men det blir ju inte alls samma sak. Svamp Stroganoff alltså.  

Mushroom Stroganoff


Är det ens en Stroganoff kan man ju diskutera om man inte har nåt bättre för sig? En snabb koll på Wikipedia  informerar mig om att en Stroganoff ska innehålla fransk senap, citron och nötkött. Nåja. Om
greve Alexander Sergejevitj Stroganov smakat det här hade han förhoppningsvis blivit glatt överaskad...

Mushroom Stroganoff


Svamp är lite yummyyuck* tycker jag. Ibland är det jättegott och ibland är det bara slemmigt och skumt. Lite som råa räkor eller umeboshi. Eller kaviar.
Men det här är ett bra recept, det blir gott varje gång oavsett humör, lovar.

*Eller vad heter det? Gottäckligt? Nåt som är jättegott ibland och nästa gång vill man kräkas lite. Inte som risifrutti, då vill man kräkas varje gång.

Jag har använt Portobello och skogschampinjoner. Man tager vad man haver sa (inte) Cajsa Warg.
Snabbt och lättlagat.

Mushroom Stroganoff


Förresten, jag förutsätter att ni är oerhört nyfikna på utvecklingen av knopparna på min Dendrobium. Så här kommer den. Tadaa. Snart blommar det.
Dendrobium



Svamp Stroganoff
2  portioner


1 stor gul lök
1 vitlök solo
1 msk paprikapulver
svamp ( jag använde 2 portobello + 4 stora skogschampisar)
1,5dl buljong
1 msk Worcestershiresås
3 msk matlagningsgrädde

ris och sallad till servering

Hacka lök och vitlök. Stek på svag/medelvärme i lite olja tills löken blir mjuk. Tillsätt paprikapulvret och stek ca 1 minut till.
Hacka under tiden svampen.
Tillsätt svampen och stek i ca 5 minuter, till dess att den får lite färg och blir mjuk.
Häll över buljongen och W-såsen. Låt puttra ihop.
Ta bort pannan från värmen och rör ner grädden. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt eller mer W-sås.
Servera med ris och sallad.


Donuts








RSS