2011-July-30, Skrivet av Charlotte

Tomat- och gurksallad Asian style

Asian salad


Kanske en av mina favoritsallader, å andra sidan är allt med lime och koriander favoriter hos mig... För några år sedan tyckte jag koriander var riktigt äckligt och nu är det min absoluta favoritört. Himla tur att man kan ändra sig ;-)

Superenkel sallad att göra som innehåller mängder av smak...chili, vitlök, lime, nötter, räkskal...osv. Jag brukar vara ganska generös med mängden vitlök, ingen första-dejten-mat kanske ;-)  Vitlök är ju så himla gott men mängden går såklart att justera efter egen smak.
En mortel behöver man efter som nästan alla ingredienser ska "bankas" lite för att få ur så mycket smak som möjligt.

Passar jättebra att servera till en bit grillat kött eller till de här fiskbiffarna.

Asian salad


Använd riktigt goda tomater, sådana som hunnit mogna ordentligt. Nu är det ju verkligen säsong för fina tomater.
I receptet använder jag palmsocker, det finns att köpa i asiatiska matbutiker och jag kan verkligen rekommendera det. Smakmässigt är det ganska likt farinsocker men utan den där skarpa eftersmaken. Palmsocker har ett lägre GI än vanligt socker, kan ju vara ett plus om man är intresserad av sånt.

Asian salad


Använd gärna ekologisk lime eftersom den servas i salladen med skal och allt. Chilin ska skäras i stora bitar, inte sånna där små finhackade, enkelt ska det vara ;-)

Asian salad


Fisksås är en hel liten vetenskap och det finns ju hur många sorter som helst. Jag har ingen vidare koll på vad som skiljer dem åt. Den här med den tjusigt rosa etiketten är den jag använder oftast, tycker den är väldigt bra.
Torkade räkor finns att köpa både hela och som pulver, jag tycker det är enklast att använda pulvret. Tur att det smakar bättre än det luktar...brr.


Tomat- och gurksallad Asian style
(3-4 portioner)


2 kinesisk vitlök (vitlök solo, den där som bara är en enda stor klyfta. Alt. 4 vanliga klyftor)
3 msk jordnötter
1 msk torkade räkor, malda
1 lime
8 stora körsbärstomater
ca 20cm gurka
en näve haricot vertes
1 tsk sesamolja

2 msk palmsocker
2 lime, juicen från dem
2-3 msk fisksås

koriander till garnering

Finhacka palmsockret om det inte redan är i strösockerform. Enklast är att krossa det i en mortel. Blanda palmsocker och limejuice i en skål så att sockret löser upp sig.
Tillsätt fisksås till palmsockerblandningen. Smaka av, det ska vara en fin balans mellan sött, surt och salt.

Skala vitlöken och blanda med jordnötter och torkade räkor i en mortel. Mortla till en grova pasta/smet.
Skär chilin i stora bitar, ta bort kärnorna eller lämna dem beroende på hur mycket styrka du vill ha. Tillsätt chilin i morteln och mortla lite försiktigt, ju mer man mortlar chilin desto starkare blir dressingen. Skär limen i fyra klyftor, blanda med chilibladningen och mortla för att få ur safterna.

Koka haricot vertesen i ca 4 minuter, de ska vara mjuka men fortfarande ha tuggmotstånd. Spola i kallt vatten. Dela körsbärstomaterna. Skala gurkan och kärna ur den, skär i stavar. Blanda haricot vertes, tomater och gurka i en bunke. Tillsätt vitlöksblandningen och blanda om.

Lägg upp salladen på ett fat, ringla över limedressingen. Droppa sesamoljan över salladen. Garnera med färsk koriander.


Donuts
RSS