2010-November-14, Skrivet av Charlotte

Torikatsu – Friterad kyckling med wokade sockerärtor

Torikatsu


Torikatsu är inget mer komplicerat än friterad kyckling.  Här är kycklingen serverad med ris, wokade sockerärtor och en liten avokadosallad.
Å så den traditionella tonkatsusåsen förstås.

Jag har med receptet på tonkatsusås men den finns färdig att köpa i de flesta asiatiska butiker.

chili


Jag använder oftast hela chilin med frön och allt men det blir ju ganska mycket styrka utan frön också förstås.
Förresten har jag alltid en låda plasthandskar i köket, man lär sig det efter att ha försökt sätta i kontaktlinserna morgonen efter man hackat chili...

Torikatsu


Den utbankade kycklingfilén vänds i mjöl, ägg och sist i pankoflingor. Panko är lättare än vanligt ströbröd och ger en supergod krispig yta.

Torikatsu


Man behöver ingen fritös för att fritera, en wok eller kastrull går lika bra sålänge man har en termometer nedstucken i oljan.  


Torikatsu - Friterad kyckling med wokade sockerärtor och avokadosallad
(
Receptet räcker till 2 personer
)

Torikatsu
2 kycklingfiléer
0,5 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
1 dl pankoflingor
ev. 1 msk mirin
salt och peppar

ca 5dl rapsolja till fritering

Wokade sockerärtor
ca 150 gram sockerärtor
2 salladslökar
1 röd chili
2 tsk sesamfrön
1 msk rapsolja
salt

Avokadosallad
1 avokado
1 röd chili
1 salladslök
Juice från en halv lime
0.5 msk rapsolja
salt och peppar

Tonkatsusås
1 dl worcestershire sås
0,5 dl ketchup
2 msk japansk soja
salt och peppar

Tonkatsusås
Vispa ihop ingredienserna, smaka av med salt och peppar. Plasta in och ställ i kylen.

Avokadosallad
Tärna avokadon, hacka chilin och salladslöken. Vispa ihop limejuice, rapsolja, salt och peppar i en skål. Vänd försiktigt ner avokado, salladslök och chili i dressingen.

Torikatsu
Banka ut kycklingfiléerna så att de är cirka 0,5cm tjocka. Rada upp tre tallrikar eller skålar med ägg, vetemjöl och panko. Smaksätt eventuellt ägget med lite mirin. Salta och peppra pankoflingorna.
Hetta upp oljan till 180 grader i wok eller kastrull. Vänd kycklingfiléerna i vetemjöl, ägg och sist panko. Fritera kycklingen tills ytan är gyllenbrun och kycklingen är genomstekt, cirka 8-10 minuter. Vänd kycklingen så att ytan blir jämn. Ta upp kycklingen och låt den rinna av på hushållspapper.  

Wokade sockerärtor
Skölj och skiva salladslöken. Hacka chilin. Hetta upp oljan i en wok/stekpanna. Häll ner grönsakerna och sesamfrön i oljan och woka snabbt, max2 minuter. De ska vara heta på ytan men fortfarande krispiga. Strö över lite flingsalt och servera direkt.

Skiva kycklingen i centimetertjocka skivor, ringla över tonkatsusåsen. Servera med klibbris, avokadosallad och de wokade sockerärtorna.


Donuts








RSS